Hlavní obsah

Bárta rezignoval na post ministra dopravy, Klaus jeho demisi zatím nedostal

• Aktualizováno

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) ve vládě skončí. Na páteční tiskové konferenci po jednání klubu Věcí veřejných oznámil, že premiéru Petru Nečasovi předá návrh na svou rezignaci. Premiér jeho návrh přijal se slovy, že nic jiného ani neočekával. Petr Nečas se pozdě odpoledne sešel s prezidentem Václavem Klausem, aby věc projednali, Bártovu demisi však zatím nepřinesl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) oznámil, že odstoupí z funkce.

Článek

Bárta se hodlá i nadále ucházet o post předsedy VV a očistit své jméno. VV trvají na tom, že ministra dopravy nominují samy.

"Rezignaci jsem přijal a doručím ji prezidentovi. Nic jiného jsem ani nepředpokládal a ani na minutu si nepřipustil, že by řešení této situace mohlo být jiné," uvedl Nečas.

Ten se pozdě odpoledne sešel na Pražském hradě s prezidentem Klausem, Bártovu demisi však s sebou ještě nepřinesl. S prezidentem se podle informací Hradu dohodli, že další krok uskuteční až v pondělí. "Předseda vlády informoval o nastálé situaci prezidenta republiky a vzájemně se dohodli, že další krok podniknou v pondělí. Přijetí demise je ústavní úkon, nepřijetí demise je závažný čin prezidenta, nic takového se však nestalo. Premiér Nečas demisi ministra Bárty na Hrad zatím nepřinesl," řekl Novinkám mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Nečas také uvedl, že je na místě zvážit, zda by Věcem veřejným měl zůstat post ministra vnitra.

S odstupujícím Vítem Bártou odchází i jeho náměstek, bývalý zaměstnanec ABL a jeho dobrý kamarád Martin Sýkora. Právu to potvrdil Bárta s tím, že Sýkora spojil svou kariéru s Bártovou. Nechce být náměstkem, pokud by Bárta nebyl ministr.

Bárta se bude ucházet o šéfa VV

Bárta ohlásil rezignaci se zdůvodněním, že nechce podvracet reformní kroky a protikorupční tažení vlády. Tvrzení Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky o předávání peněz za loajalitu jej nevyvádějí z míry a nebojí se jich, řekl Bárta. Je přesvědčen, že se jedná o diskreditační kampaň. „Jak je mým zvykem, i nadále budu postupovat otevřeně,“ doplnil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) oznámil, že odstoupí z funkce.

Bártu se mimo jiné novináři ptali, proč k údajným půjčkám nesepsal kvůli transparentnosti řádnou smlouvu. „V historii mohu doložit, že když se na mě obrátí člověk, se kterým si tykám, znám léta, vždycky jsem půjčil peníze na čestné slovo, bez úroku," reagoval Bárta.

Předseda VV Radek John se na brífinku znovu obořil na poslance vyloučené z klubu VV. „Škárka neohlásil korupční nabídku, Kočí několik dní neohlásila korupční nabídku. Když z půjčky vykonstruovala úplatek, zapletla se do svých lží,“ řekl John. Uvedl rovněž, že na 500 tisíc se Kočí zeptal on sám s tím, proč to neoznámila a proč týden o tom mlčela.

Karolína Peake se také Bárty zastávala: "Bártu znám šest let, nedočkala jsem se podrazu, úplatku. Je to člověk kontroverzní a dominantní. Pouze takový člověk je schopen vytvořit takovou věc, jako jsou Věci veřejné. Nikdy jsem podobnou důvěru neměla ani v Kočí ani ve Škárku."

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf VV Radek John s místopředsedkyní Karolínou Peake

Koalice tlačila na řešení

Koaliční partneři tlačili na VV, aby co nejrychleji situaci po mediálních bouřích, řešila. Mluvili o změnách ve vládě, ale přímo Bártu k podání demise nevyzvali.

Bárta oznámil svůj záměr rezignovat nedlouho poté, co poslanecký klub zvolil do čela novou předsedkyni Karolínu Peake, která nahradí Kočí. [celá zpráva]

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf VV Radek John mezi místopředsedkyněmi Karolínou Peake a Kateřinou Klasnovou

Kočí klub zbavil funkce, členství v klubu i stranické legitimace ve čtvrtek pro porušení etických pravidel strany. Podala na Bártu trestní oznámení, že se ji pokusil uplatit půl miliónem korun. Spolu s ní byli vyloučeni další poslanci Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Na posledním jednání klubu nebyli přítomni Jana Suchá a Miroslav Petráň, který je momentálně v zahraničí. Suchá si situaci rozmýšlí mimo Prahu. Podle jejího vyjádření pro ČT není přesvědčena o správnosti vyloučení Kočí.

Podle opozice ale rezignace Bárty nestačí, podle ČSSD by se měl stáhnout z veřejného života a strana by se měla rozpustit. Reagovala tak na informace zveřejněné MF Dnes, podle nichž Bárta chtěl od prvopočátku dostat ABL do politiky, aby z toho firma profitovala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám