Hlavní obsah

Petici za odvolání Johna podepsalo přes 26 tisíc policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Petici za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV) podepsalo 26 168 policistů, 4 521 hasičů a 215 občanských zaměstnanců ministerstva vnitra. Zbytek z 35 182 podpisů tvoří občanští zaměstnanci policie. Novinářům to v pondělí řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) Milan Štěpánek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Definitivní součty podpisů pod petici požadující odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV) zveřejnili v pondělí zástupci tří odborových svazů, které protestní akci uspořádaly. Varovali zároveň před snižováním stavů policie a hasičského sboru a kritizovali škrty v resortu.

„Jde o pokračování Langerovy likvidace policie,“ shrnul názor odborářů na působení Johna v čele resortu předseda Unie bezpečnostních složek ministerstva vnitra Zdeněk Buřič.

John podle odborářů nedodržel svůj loňský slib, že škrty ve mzdách policistů nepřesáhnou 6,3 procenta. „Blížíme se k deseti a více procentům,“ uvedl Buřič.

V ostré kritice současného ministra se střídali také zástupci Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) a Odborového svazu hasičů.

Historicky poprvé bez rozpočtu

„Žijeme ze zásob, i pohonné hmoty budou brzy vyčerpány,“ podotkl předseda hasičských odborů Zdeněk Oberraiter. Hasičského sboru se krácení rozpočtu dotklo nejcitelněji. Podle Oberraitera počítá rozpočet v letošním roce se zkrácením investičních výdajů o 61 procent, provozních o 26 procent. „Radek John je historicky prvním ministrem vnitra, který se nedokázal postarat o rozpočet sboru,“ dodal Oberraiter.

Podle místopředsedy NOSP Alexandera Burdy se petice za Johnovo odvolání setkala s nečekaným ohlasem. „Chodili za námi i občané, kteří chtěli petici podepsat. To jsme ale nepřipustili,“ uvedl Burda.

Jak uvedl předseda NOSP Milan Štěpánek, peticí si odboráři chtěli především otestovat pravdivost Johnových slov, když se ministr po vyhlášení úsporných opatření v resortu vnitra holedbal, že mezi řadovými policisty má jako politik a ministr podporu.

Petici v úterý Štěpánek předá premiéru Petru Nečasovi (ODS). Další návazné kroky, pokud premiér požadavku nevyhoví, prý odboráři zatím neplánují. „Nechci tlačit na pana premiéra. Řeknu mu naše stanovisko, žádnou nátlakovou akci zatím neplánujeme,“ dodal Štěpánek.

John: Mandát mám od voličů, ne od odborářů

John na petici reagoval s tím, že výtky odborářů nejsou adresovány pouze jemu, ale celé vládě, která trvala na úsporách.

"Připomínám, že mandát jsem dostal od voličů, občanů a vlády, ne od odborářů, resp. od některých odborářských předáků," dodal ministr. Policii chce stabilizovat a odpolitizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám