Hlavní obsah

John: Kdyby vyhrál Bárta, vzal bych místopředsedu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John kandidaturu ministra dopravy a šedé eminence strany Víta Bárty na post šéfa strany vítá. O tom, zda by v případě Bártova vítězství zastával funkci čestného předsedy, je podle něj ještě třeba jednat. Právu však v pondělí prozradil, že by se nebránil přijmout funkci místopředsedy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra a šéf VV Radek John

Článek

Ministr dopravy Vít Bárta v neděli Právu řekl, že bude kandidovat na post předsedy VV. Utká se tedy s vámi v květnu v přímé internetové volbě. Co tomu říkáte?

Velmi to vítám. Vyhlásil jsem, že každý kandidát musí vyhlásit vizi směřování VV na další dva roky a každý kvalitní kandidát znamená kvalitní vizi. Zároveň ale vyzývám i ostatní osobnosti, aby šly do volby - například místopředsedkyně Karolínu Peake a Kateřinu Klasnovou. Také vyzývám šéfy místních klubů, kterých je po republice tři sta, aby nominovali své kandidáty. Čím více vizí, tím je možné stvořit lepší program pro krajské a parlamentní volby.

Předpokládáte, že někdo jiný bude do volby chtít jít, když se o křeslo předsedy budou ucházet dvě nejvýraznější tváře strany, tedy vy a Bárta?

Jsme otevřená strana, jsme strana přímé demokracie a volíme přímo. Je třeba udělat databázi osobností. Naopak každý, kdo do toho půjde, se zviditelní. Musíme stvořit viditelný tým a právě kandidatura je součást zviditelnění. Ať kandidát projde ohněm tisku, ať se o něm ví.

Bárta z vás chce v případě vítězství udělat čestného předsedu s právem veta. Přijal byste takovou pozici?

Řekl jsem, že společně s vizí by každý kandidát měl představit svůj tým, své místopředsedy. Od začátku říkám, že pokud budu zvolen, Vít Bárta bude v mém týmu. Bude místopředsedou stejně jako Karolína Peake a Kateřina Klasnová. Pokud by vyhrál Vít Bárta, tak jsem přesvědčen, že bych jistě byl místopředsedou. O dalších jeho návrzích si musíme teprve popovídat.

Nevadilo by vám z pozice předsedy sestoupit na post místopředsedy?

Vůbec ne, naopak. To je mnohem příjemnější pozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám