Hlavní obsah

Sněmovna zlomila veto Senátu a zvyšuje kompetence sester

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovní kompetence zdravotních sester by se měly zvýšit. Sněmovna v pátek přehlasovala veto Senátu k novele, která to umožní. Senátorům se nelíbila část zákona, podle níž by sestry u záchranné služby kvalifikovala na záchranáře pětiletá praxe. Poslanci ale veto přehlasovali a norma by měla platit v původním znění. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud začne novela platit, měla by umožnit sestrám vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovny jim je zaplatí. Ministerstvo očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.

Norma také prodlužuje registrační období sester z šesti na deset let. Sestrám, kterým by měla registrace propadnout například v květnu 2011, by díky tomu měla platit až do května 2015, aniž budou muset o prodloužení žádat.

Registrace je nezbytná, sestry bez ní nemohou samostatně pracovat. Nyní je registrováno 45 tisíc sester, většině z nich registrace vyprší v letech 2011 a 2012. Nápor žádostí už nyní registr těžko zvládá a vyřizování se zpožďuje.

Cena za registraci klesne

Předloha počítá i se snížením ceny za registraci. Za tu by měly sestry místo dosavadních 500 korun zaplatit jen stovku. Novela mimo jiné ruší dosavadních šest různých zaměření sanitáře a nechává jen všeobecného sanitáře. Umožňuje zdravotnickým záchranářům, aby pracovali v lůžkových částech intenzivní péče a na anesteziologicko-resuscitačních odděleních. Současně by zdravotní sestry se specializací v intenzivní péči mohly pracovat jako záchranáři, pokud tuto praxi vykonávaly v polovičním úvazku nejméně pět z posledních šesti let.

Senátoři normu vrátili na návrh senátora Jana Žaloudíka (ČSSD), podle kterého není vhodné nahrazovat vzdělání a kurzy takzvanou vysezenou pozicí. Ve Sněmovně v pátek uvedl, že by předloha navíc diskriminovala například ty sestry, které pracují sedm let v úvazku 0,4 nebo ty, které přerušily práci mateřskou dovolenou. Uvedl rovněž, že pokud bude tato pasáž ze zákona vypuštěna, budou moci sestry na záchrance zůstat i nadále. Pouze by se musely obrátit na ministerstvo zdravotnictví s žádostí o odstranění tvrdosti zákona.

Poslanci nakonec novelu podpořili 167 hlasy z přítomných 173 poslanců. Nikdo nebyl proti. Pokud prezident návrh zákona podepíše, začne platit, jakmile bude zveřejněn ve sbírce zákonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám