Hlavní obsah

Škromach podal stínovou demisi na post stínového ministra

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach podal stínovou demisi na post stínového ministra práce a sociálních věcí ve stínové vládě jeho strany. V úterý to sdělil Právu. Tímto krokem chce uvolnit prostor pro další uchazeče.

Foto: René Volfík, ČTK

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

„Podal jsem stínovou rezignaci na funkci stínového ministra ve stínové vládě,“ řekl v úterý Škromach Právu. Podotkl přitom, že očekával demisi celé stínové vlády, aby si nové vedení ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou, vzešlé z uplynulého sjezdu v Brně, mohlo vybrat nové lidi.

Škromach prozradil, že o stínové demisi uvažoval už před sjezdem. Krokem chce dát šanci novým adeptům. Připomněl v této souvislosti, že byl čtyři roky ministrem práce a šest let šéfem stínového rezortu. „Je potřeba dát prostor dalším lidem,“ uvedl Škromach.

O novém složení stínové vlády budou diskutovat šéf strany Sobotka s prvním místopředsedou ČSSD Michalem Haškem. „Určitě budeme hovořit o dalších prioritách v politice centrální i krajské, o budoucím složení stínové vlády,“ prozradil pro pondělní Právo Hašek.

Vedení ČSSD v novém složení se sejde na prvním jednání už tento pátek ráno. Podle Škromacha se debata ve straně povede i nad tím, zda zachovat právě model stínové vlády. Ten zavedl někdejší předseda soc. dem. Jiří Paroubek.

Podle Škromacha je tento model vhodný pro země, kde dochází ke střídání dvou dominantních stran ve vládě, jak je tomu ve Velké Británii. Alternativou je návrat k předparoubkovskému období, kdy existovala skupina odborných mluvčí. „Budeme to ještě diskutovat,“ sdělil Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám