Hlavní obsah

Natálka jde do školky, její sestru pozval expremiér Fischer do Londýna

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov

K zápisu do mateřské školy se v těchto dnech chystá Natálka Kudriková, romská holčička, která před dvěma lety utrpěla rozsáhlé popáleniny při útoku rasistických žhářů na rodinný dům ve Vítkově. Natálka, která v červnu oslaví čtvrté narozeniny, se podle slov své matky Anny Sivákové do školky velmi těší, maminka se ale bojí, jak zapadne do dětského kolektivu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka se téměř po dvou letech od požáru těší do školky.

Článek

„Mám z toho obavy, ale jednou to musí přijít. Psycholog nám doporučuje, že Natálka prostě musí mezi děti a že ji nemůžeme pořád zavírat doma. Musí si zvyknout na jiný režim, aby byla samostatnější,“ řekla Právu maminka Natálky Anna Siváková, která se tento týden chystá k Vrchnímu soudu do Olomouce, kde se bude ve čtvrtek a pátek projednávat odvolání odsouzených žhářů proti výjimečným trestům, které loni dostali u Krajského soudu v Ostravě.

První dny ve školce Natálka podle matky ponese asi velmi těžce. „Nemá ráda cizí prostředí. Když s ní někam jdeme, je zakřiknutá, vůbec nemluví a nepohne se ode mne,“ říká Siváková.

Zrovna před třemi dny se mne ptala, proč má tak škaredou ručičku a proč jí chybí několik prstů.
matka Natálky

Kromě očekávaného nástupu do mateřské školy je v Natálčině rodině celá řada dalších novinek. Například nejstarší Natálčina sestra, dvanáctiletá Kristýna, poletí na týden do Londýna, kam ji prý pozval na týdenní pobyt bývalý premiér Jan Fischer spolu se svou chotí. Fischer dnes v Londýně působí ve funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

Fischerová: Poletíme 25. března

„Fischerovi nás navštívili už v době, kdy byl pan Fischer předsedou vlády. Už tehdy nabídli, že by Kristýnu, která se učí anglicky, vzali na výlet do Anglie. Před nedávnem se paní Fischerová ozvala, že chce svůj slib splnit. Holka už se nemůže dočkat, zrovna tento týden jí vyřizuji cestovní pas,“ říká maminka Anna Siváková.

Informaci Právu potvrdila i expremiérova manželka Dana Fischerová. „Osud té rodiny nám není lhostejný vzhledem k utrpení, které si všichni museli prožít. Rodiče se o děti navíc moc dobře starají a snaží se zapojit do většinové společnosti. Když jsme byli s manželem loni v létě u Siváků, Kristýna jevila tak obrovský zájem o Londýn, že jsem jí slíbila, že ji tam někdy na týden vezmu. Poletíme tam 25. března a moc se na ni těším,“ řekla Fischerová.

V plánu má ukázat Kristýně všechny nejzajímavější londýnské atrakce. „Ráda bych ji vzala třeba do Muzea designu, do obrazárny, projedeme se lodí z Greenwiche do centra a chtěla bych ji vzít na obří ruské kolo. Manžel bude v práci, takže budeme mít fůru volného času a nudit se nebudeme,“ dodala.

Natálku čeká náročná operace

Zdravotní stav Natálky se v posledních měsících podle její matky ustálil a dívka již netrpí tak silnými bolestmi. S tím, jak holčička roste, se jí ale opět začala stahovat kůže a letos v červnu ji čeká zřejmě nejrozsáhlejší plastická operace od doby, kdy byla v prosinci roku 2009 propuštěna z ostravské fakultní nemocnice.

„Další operace bude náročná. Budou jí najednou operovat kůži na krku a na obličeji a zároveň jí budou spravovat i kůži na ručičce, aby nemusela podstupovat více narkóz za sebou,“ řekla Siváková. „V posledním půlroce si mohla Natálka vydechnout, ale teď, jak zase porostla, už se jí kůže začíná zase stahovat. Takže přijdou další operace, potom rehabilitace a tak pořád dokolečka,“ dodala matka.

Starosti jí teď dělá to, jak se bude po chystané operaci dopravovat s dcerou do Ostravy na další rehabilitace. Před časem totiž rodina přišla o auto, které si pořídila díky darům za třicet tisíc korun. „V prosinci jsme měli nehodu. Vrazilo do nás jiné auto, které dostalo smyk. Za volantem seděl můj bratr, řidič druhého auta ale utekl a policii se nepodařilo zjistit, kdo za volantem seděl. Auto teď máme nepojízdné,“ řekla Siváková s tím, že na nový vůz rodina nemá peníze.

„Proč mám škaredou ručičku?“

Otec Natálky Pavol Kudrik si sice v minulém roce našel zaměstnání u lesní správy, po čtyřech měsících byl ale údajně kvůli nedostatku práce propuštěn, takže rodina nyní žije jen ze sociálních dávek.

Natálka si podle její matky začíná v posledních měsících stále více uvědomovat, že je odlišná od jiných dětí a že se jí stalo něco hrozného. „Věděla jsem, že se na to začne ptát, ale nepočítala jsem, že to přijde tak brzo. Zrovna před třemi dny se mne ptala, proč má tak škaredou ručičku a proč jí chybí několik prstů. Jenže co chcete takovému dítěti vysvětlovat? Řekla jsem jí, že nemá škaredou ručičku, že ji má krásnou,“ řekla Anna Siváková. „Natálka se samozřejmě dozví pravdu, jako první se ji dozví ode mne. Ale zatím je na to moc brzy,“ dodala.

Tento týden se bude Vrchní soud v Olomouci zabývat odvoláním čtyř odsouzených žhářů. Maminka Natálky se podle svých slov do Olomouce pojede podívat na vyhlášení rozsudku. „Já bych byla spokojena, kdyby ty tresty i po odvolání zůstaly stejné. Slyšela jsem spoustu názorů, že tresty jsou moc přísné, že ti kluci budou mít zničený život. Ale Natálka ho bude mít zničený mnohem více než ti žháři. Oni se z vězení na svobodu jednou dostanou, ale Natálka bude trpět do konce života,“ konstatovala Anna Siváková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám