Hlavní obsah

Lídři koalice jednali o změnách DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídři koalice jednali ve čtvrtek ve Strakově akademii o změnách DPH v souvislosti s připravovanou důchodovou reformou. Řešili námitky VV proti původní dohodě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) před jednáním K9

Článek

"Nikdy neexistuje jen jedna varianta, změna však nesmí být provedena na základě populistických, ale racionálních argumentů," citovala ČTK ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek  (TOP 09) změny nevyloučil. "Samozřejmě změny jsou vždy možné," připustil ministr.

Poslanecký klub TOP 09 ve čtvrtek přijal usnesení, v němž deklaruje, že strana chce dodržet původní dohodu, změnám se však nebrání.

"Pevně doufám, že debata nebude jen o tom, jak reformu komunikovat," uvedl za VV ministr dopravy Vít Bárta.

Původní dohoda byla postavena na tom, že DPH vzroste na 20 procent s tím, že ve snížené 10procentní sazbě zůstane několik základních přesně definovaných potravin a výrobky pro diabetiky a pacienty s bezlepkovou dietou.

Rozhodnutí kabinetu vzbudilo řadu polemických reakcí jak ze strany opozice, tak ekonomů i prezidenta Václava Klause.

Reklama

Související články

Ve hře jsou tři sazby DPH

Po vlně nevole, jež vyvolala chystaná penzijní reforma a zvýšení DPH, přijdou Věci veřejné (VV) na dnešní jednání špiček vládní koalice s novými návrhy. Podle...

Výběr článků

Načítám