Hlavní obsah

Véčkaři se proklikají k šéfovi VV v květnu, budou volit ze šesti kandidátů

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již příští týden se začnou scházet první nominace na kandidáty na post předsedy Věcí veřejných (VV). V dubnu užší vedení VV, tzv. rada, vybere šest kandidátů, o nichž budou véčkaři hlasovat čtyři dny v průběhu května. Právu to c pátek řekla místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

„Členové rady, grémia a jednotlivé kluby budou od 10. do 30. března moci podávat nominace na předsedu. Ze seznamu jmen následně rada vybere v dubnu šest kandidátů, kteří se zúčastní přímé volby. Ta bude čtyřdenní a proběhne někdy mezi 8. a 22. květnem,“ uvedla Peake s tím, že termín bude zahrnovat i jeden nepracovní den.

Stávající šéf strany Radek John se zatím rozmýšlí, zda bude svůj post obhajovat. Peake zase čeká na Johna, kandidovat proti němu nechce. Proto se také s ním chce příští týden sejít a o kandidatuře mluvit. „Kdyby o funkci znovu usiloval, tak jsem rozhodnuta na předsedkyni nekandidovat,“ podotkla Peake.

Kromě Peake či Johna se objevilo i jméno šedé eminence VV a ministra dopravy Víta Bárty. Do funkce ho například podporuje druhý muž strany, výkonný místopředseda Jaroslav Škárka. Bárta však křeslo šéfa nechce, vyjádřil však svůj zájem o post místopředsedy.

Předseda VV na rozdíl od lídrů ostatních stran získá široké pravomoci, může si obsadit svými lidmi posty místopředsedů i místa v radě. Volbu předsedy musí ještě posvětit volební konference, kterou VV plánují na konec května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám