Hlavní obsah

Ozvučení předsednictví ČR se mělo vejít do 200 miliónů, stálo přes půl miliardy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Audiovizuální zajištění českého předsednictví EU v roce 2009 mělo Českou republiku vyjít maximálně na 200 miliónů korun. Právu to po pondělní tiskové konferenci k aktuální situaci v Kongresovém centru Praha řekl ekonom a soudní znalec Milan Vodička, který byl v roce 2000 ředitelem Organizačního centra pro zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Kongresové centrum Praha

Článek

„Když vyjdeme z ceny obvyklé a z toho, že se u podpisu rámcové smlouvy předpokládalo plnění ve výši 85 miliónů korun za technické zajištění asi 170 akcí, jejichž počet se nakonec zhruba zdvojnásobil, celkové výdaje státu za audiovizuální techniku v době předsednictví neměly překročit 200 miliónů Kč,“ řekl Právu Vodička.

Jak dále uvedl, v době zasedání MMF, kdy byl ředitelem organizačního výboru, ho vládní zmocněnec a státní úředníci pravidelně kontrolovali, „a to i kvůli výdajům na reklamní tužky“.

„Pokud pan bývalý vicepremiér Vondra tvrdí, že nic nepodepsal, i já jsem měl tehdy nad sebou zástupce vlády – jejím zmocněncem byl pan Zdeněk Hrubý. Ten také nic nepodepisoval. Ale všechno si jednou za dva týdny přepočítával a do rozpočtu mi stále mluvil,“ podotkl Vodička, který bude v březnových doplňovacích volbách do Senátu na Kladensku kandidovat za Stranu svobodných občanů.

Vondra by měl za své zaměstnance nést odpovědnost

„Jestli se pan bývalý vicepremiér, jak říká, spoléhal na své zaměstnance, měl by také nést za ně nějakou odpovědnost.“ uvedl už na dopolední tiskové konferenci na adresu Vondry Vodička s tím, že ale současného ministra obrany a místopředsedu ODS k ničemu nevyzývá.

Jak dodal, způsobem nakládání se státními penězi v rámci předsednictví je „doslova šokován“. Zřejmé jsou podle Vodičky „snahy za každou cenu utratit vysoce nadnesený rozpočet předsednictví“.

„Navíc hlava českého předsednictví, bývalý vicepremiér, přiznává, že se o plnění smluv a kontrolu rozpočtu příliš nezajímal. My jsme při zasedání MMF a Světové banky ušetřili 50 miliónů Kč a tyto peníze jsme vrátili,“ doplnil Vodička.

Podle závěrů šetření Finančního analytického útvaru ministerstva financí zřejmě nebylo na plnění státní zakázky pro firmu Promopro ve výši 525 miliónů Kč podle smlouvy použito přes 240 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám