Hlavní obsah

Rozpad československé měnové unie také nebyl katastrofou, řekl Klaus v narážce na euro

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus před návštěvou Jihotyrolského hospodářského fóra v Brixenu poskytl místnímu italskému týdeníku Südtiroler Wirtschaftszeitung rozhovor, v němž uvedl, že rozklad eurozóny nepředpokládá, přesto by se podle něj mohl počet jejích zemí snížit. Opřel to o vlastní zkušenost s rozpadem československé měnové zóny, který prý rovněž nebyl katastrofou.

Foto: Hejzlar Jaroslav, ČTK

Bankovky při měnové odluce. Snímek z roku 1993.

Článek

Klaus odmítl, že by eurozóna měla více pozitivních než negativních stránek, podle něj platí země EU za euro vysokou cenu. „Rozpad eura neočekávám, ale jako ekonom musím dodat, že by snížení počtu zemí eurozóny žádnou katastrofou nebylo. Já jsem zažil „rozpad“ československé měnové zóny (a bez velké radosti jsem ji musel spoluorganizovat) a ten také žádnou katastrofu nevyvolal,“ prohlásil český prezident.

Při vzpomínce na události, které vedly ke vzniku samostatných států Česka a Slovenska, si Klaus coby československý rodák posteskl, že chtěl Československo zachovat, ale k „jeho velkému zklamání“ si to Slováci nepřáli. On pak prý musel respektovat jejich touhu po historicky prvním samostatném státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Na otázku, zda není zásluhou EU, že Evropě vládne mír a blahobyt ve všech zemích roste, odpověděl Klaus zamítavě. „Mír v Evropě určitě není zásluhou Evropské unie, spíše naopak, Evropská unie je důsledkem míru. Tragédie druhé světové války byla tak velká a tak hrozná, že alespoň pro naši historickou epochu vylučuje její opakování,“ řekl prezident s tím, že NATO je v tomto ohledu mnohem důležitější než EU.

Homo Davosensis je nebezpečný lidský druh, Homo Brixensis je určitě daleko přátelštější.

Ohradil se také vůči růstu blahobytu v zemích EU. Podle něj je zde ekonomický růst s výjimkou zemí, které jsou ve válce nebo které procházejí revolucemi, v posledních desetiletích nejpomalejší na světě. „Například ve vaší zemi, v Itálii, byl reálný ekonomický růst v posledním desetiletí nulový nebo dokonce negativní. Je to úspěch?“ opáčil Klaus.

V závěru rozhovoru také Klaus vysvětloval, proč letos upřednostnil pozvání na ekonomické fórum v Brixenu namísto Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

„Ještě jsem tam nikdy nebyl, i když u nás toto místo zná každý Čech, neboť tam byl v dobách rakousko-uherské monarchie poslán do exilu známý český spisovatel a novinář Karel Havlíček Borovský,“ vysvětlila hlava státu. Ačkoli prý byl v Davosu téměř dvacetkrát, přesto se tam necítí dobře.

„Lidé, kteří obhajují ‚globální vládnutí‘ nejsou mými přáteli. Homo Davosensis je nebezpečný lidský druh, Homo Brixensis je určitě daleko přátelštější,“ doplnil Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám