Hlavní obsah

Šéf VV si sám vybírá své zástupce, ostatní strany o tom mohou jen snít

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na přelomu března a dubna bude 20 tisíc členů a příznivců Věcí veřejných (VV) hlasovat o svém předsedovi. Zatím se mluví o nynějším šéfovi strany Radku Johnovi a poslankyni Karolíně Peake.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelky VV Kristýna Kočí, Karolina Peake a Kateřina Klasnová

Článek

Ať už ale stranu povede kdokoli, spolu s křeslem získá možnosti, o kterých se ostatním předsedům politických stran může jen zdát – určit si své nejbližší spolupracovníky. A toho se VV vzdát nechtějí.

Šéf véček si může obsadit svými lidmi posty místopředsedů i místa v radě. A to je luxus, který si předsedové ostatních stran dovolit nemohou. Například Petr Nečas měl na loňském kongresu ODS štěstí – delegáti zvolili místopředsedy, na které si při pulírování tváře ODS ukázal.

Expředseda Strany zelených Martin Bursík na vlastní kůži poznal, co to znamenalo, když se mu vzbouřila část vedení. Později na sjezdu v Teplicích v září 2008 si zařídil zvolení loajálních kolegů.

„Stanovy jsou chatrné“

Poslední slovo ve VV má sice květnová stranická konference, ale lze předpokládat, že rozhodnutí předsedy formálně potvrdí.

Peake nyní vede skupinu, která připravuje změnu stranických stanov, mluví se o omezení práv véčkařů, vytvoření a posílení krajských struktur a změně závazných referend na doporučující. Změna způsobu volby předsedy se podle Peake nechystá, ani způsob výběru vedení strany.

„Stanovy jsou však chatrné a je třeba, aby byly daleko podrobnější například při popisování způsobu volby předsedy,“ řekla Právu. Veškeré změny stejně musí schválit konference, takže by nová pravidla platila až pro další stranické volby, dodala.

John čeká na další, ostatní na něj

John, který před dvěma roky dostal od véčkařů skoro 70 procent hlasů, zatím svoji kandidaturu neohlásil. Podle svých slov chce počkat až na poslední chvíli, zda se do soutěže nepřihlásí kvalitní kandidát, kterému by žezlo s chutí předal.

„Velmi bedlivě sleduji, jak se daří růst některým osobnostem VV, a pokud bude někdo tak výraznou osobností, že to bude moct posunout dál než já, dám mu plnou podporu,“ uvedl Právu.

Šéfka sněmovního ústavně-právního výboru Peake uvedla, že se zatím zcela nerozhodla, zda bude kandidovat na předsedkyni. Podle ní záleží na tom, zda bude svou funkci obhajovat John. Pokud by však véčkům šéfovala, tak má už jasno o některých svých místopředsedech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

„Vidím lidi ve straně, které bych chtěla mít v nejužším vedení, ať už jde o Kateřinu Klasnovou nebo Viktora Paggia,“ řekla. Stejně tak by ve svém týmu ráda měla klíčového muže VV a ministra dopravy Víta Bártu, který podle ní má ve straně dominantní vliv a ovlivňuje její směřování.

Podle Paggia, který má na starosti technické provedení volby, se jim od minulých voleb podařil zabezpečit proces volby před zneužitím. Každý zaregistrovaný véčkař totiž dostane dopis s identifikačním číslem, které musí předložit při volbě.

„Umím si představit člověka, který si s tím dá práci, nechá si véčkařský účet napsat na několik příbuzných a odevzdá několik hlasů, ale je to lopotné a nic to nezmění, protože je tam těch hlasů tisíce,“ dodal Paggio.

Tlačenice na zástupce

Podle současných stanov VV může strana mít jednoho výkonného místopředsedu a maximálně pět místopředsedů, ale už nyní je jasné, že zájemců o členství v nejužším vedení strany je víc než míst a další se mohou vynořit.

Svou funkci výkonného místopředsedy by chtěl obhájit poslanec Jaroslav Škárka, který ve VV představuje pravicovou platformu. „Jelikož nepředstavuji většinový názor, tak by nebylo úplně správné, abych kandidoval na předsedu,“ řekl Právu.

Zájem o funkci místopředsedy vyjádřil i Bárta (šéfovat podle svých slov nechce) a lze říci, že místo má skoro jisté, stejně jako jeho manželka Kateřina Klasnová. „Ve vedení bych chtěla zůstat, minimálně na postu místopředsedkyně,“ prohlásila. Zároveň ale nevyloučila, že by mohla usilovat o post předsedkyně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

„Musela bych to velice pečlivě zvážit, funkce je časově náročná,“ dodala. Pokud by však kandidoval John, tak by jej Klasnová podpořila.

Místo ve vedení si bude chtít zřejmě zachovat i ministr školství Josef Dobeš, kterého ale oslabují různé aféry v resortu. V nejvyšších patrech strany by ráda setrvala i místopředsedkyně Lenka Andrýsová.

ístopředseda poslaneckého klubu Viktor Paggio by případně na místopředsedu kývl. „Pokud dostanu důvěru, tak se toho s radostí ujmu,“ řekl.Šéfka poslanců Kristýna Kočí si nemyslí, že by stihla ještě práci místopředsedkyně.

„Definitivně jsem se nerozhodla, ale určitě bych chtěla být členkou rady,“ dodala.

Místopředseda Jiří Vejmelka Právu řekl, že chce počkat na návrh stanov a podle toho se rozhodne. Stejně tak by ale svou kandidaturu oželel, kdyby to znamenalo, že Praha bude ve vedení neúměrně zastoupena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám