Hlavní obsah

Ústavní soud bude řešit volby v Praze až na konci března

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští radní budou žít v nejistotě nejméně do 29. března. Právě až na tento den Ústavní soud zařadil ústní projednávání stížnosti malých stran na volby v metropoli. O termínu Právo informovala mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Foto: David W Cerny , Reuters

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Pokud by soud volby zrušil, nastala by složitá situace. Je otázka, zda by platila rozhodnutí přijatá radou, která vznikla po loňských říjnových volbách. V nich sice zvítězila TOP 09, ale koalici sestavily ODS s ČSSD.

Soud vynese verdikt až po sjezdu soc. dem. Koalice s občanskými demokraty kritizoval zejména úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Soud se začal stížností zabývat v polovině února. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) přitom tvrdí, že nejistota nemá vliv na chod jeho úřadu. „Veškerá rozhodnutí a činnost děláme v dobré víře, že volby proběhly řádně,“ uvedl před časem. [celá zpráva]

Na volby do pražského zastupitelstva si u soudu stěžují Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné, ani jedna ze stran se nedostala do pražského zastupitelstva. Druhou stížnost podalo sdružení Občané za svá práva v Praze. Stěžovatelům mimo jiné vadí rozdělení metropole do sedmi obvodů, které mělo poškodit malé strany.

Expertní posudky, které si ÚS nechal zpracovat, vypracovali politologové Tomáš Lebeda a Jan Outlý. Oba uvedli, že občanskými demokraty prosazený způsob volby ovlivnil rozdělení mandátů a tím znevýhodnil malé strany zejména ve prospěch ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám