Hlavní obsah

Prosazujme se v EU společně, notoval si Klaus s polským prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Polský prezident Bronislaw Komorowski přijel v pondělí na dvoudenní návštěvu České republiky. Na programu má setkání s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Petrem Nečasem (ODS) i dalšími politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus se svým polským protějškem Bronislavem Komorowským na Pražském hradě.

Článek

Zamíří také do Litvínova, kde se setká se zástupci firmy Unipetrol vlastněné polským rafinérským koncernem PKN Orlen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus se svým polským protějškem Bronislavem Komorowským na Pražském hradě.

Prosazujme své zájmy v EU společně

Hlava Polska ale nejprve zamířila na Pražský hrad, kde jednala s prezidentem Václavem Klausem.

Český prezident uvedl, že vedle hospodářských otázek a vzájemných vztahů hovořili také o společných zájmech v rámci Evropské unie, které "stojí za to prosazovat", zdůraznil Klaus. Polsko navíc bude zanedlouho evropské sedmadvacítce předsedat.

To potvrdil i Komorowski, který budoucnost vztahů označil za optimistickou a připomněl, že Češi jsou pro Poláky nejoblíbenějšími sousedy.

Komorowski se setká také se špičkami českého parlamentu. V úterý má polský prezident na programu pracovní snídani s premiérem Nečasem a jednání s představiteli Unipetrolu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Prezident Václav Klaus s polským prezidentem Bronislawem Komorowským

Komorowski nahradil v čele Polska Lecha Kaczyńského, který loni tragicky zahynul při leteckém neštěstí v západoruském Smolensku. Klaus poté vyzdvihoval své vazby s Kaczyńským. Po tragédii Klaus prohlásil, že v politikovi ztratil svého osobního přítele, přítele podle něj ztratila i Česká republika.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

První dáma ČR Livie Klausová, polský prezident Bronislaw Komorowski, jeho český protějšek Václav Klaus a první dáma Polska Anna Komorowská

Reklama

Výběr článků

Načítám