Hlavní obsah

VV budou prosazovat sníženou sazbu DPH, rozhodli véčkaři na internetu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné (VV) budou při debatách o DPH prosazovat dvě daňová pásma, nikoli jednotnou sazbu, jak si to přeje ODS a TOP 09. Stranu k tomu zavázali véčkaři v internetovém referendu, které skončilo v pátek a jehož výsledky má Právo k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta

Článek

„Souhlasíte s tím, aby VV v rámci koaličních jednání prosazovaly zachování snížené sazby DPH na teplo a léky namísto vybraných základních potravin?“ zněla otázka v referendu. Pro léky a teplo hlasovalo 32,3 procenta véčkařů a pro základní potraviny 67,7 procenta podporovatelů VV.

„Pro VV se nyní stává závazné, že musíme bojovat za základní potraviny, a proto je pro nás obtížné přistoupit na sjednocování DPH,“ řekl Právu ministr dopravy Vít Bárta (VV). Podle něj však nebudou véčka prosazovat sníženou sazbu na léky a teplo.

Boj o položky na talíři

„Do balíčku základních potravin kromě chleba a mléka je však třeba zařadit i další položky. Jde o to, aby do snížené sazby byla zahrnuta nejen snídaně, ale součástí základních potravin musí být i plnohodnotný oběd a snídaně. A nyní začne boj o položky,“ dodal Bárta. Podle něj VV chtějí zvýšení DPH pro rodiny s dětmi a pro důchodce vyvážit jinými nástroji.

Jak již Právo tento týden napsalo, VV uvažují do snížené sazby zařadit také ryby a zeleninu, vepřové maso by naopak mělo skončit ve vyšším pásmu. Podle informací Práva je nejpravděpodobnější, že snížená sazba DPH zůstane na nynějších 10 procentech a zvýšená na 20 procentech. Ve straně se ale uvažuje i o tom, že by vyjednávači mohli kývnout na zvýšení dolní sazby na 12 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám