Hlavní obsah

Ústavní soud projedná škrty v sociální oblasti, svědčit bude i Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) se v úterý dopoledne začne zabývat návrhem ČSSD na zrušení vládního balíčku úspor v sociální oblasti. Jako svědka si soudci předvolali premiéra Petra Nečase (ODS). Sociální demokraté chtějí, aby soud zrušil balíček jako celek, tedy kompletní zákon o úsporných opatřeních v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na jednání vlády

Článek

Nelze předjímat, zda Ústavní soud dnes také vyhlásí nález, nebo rozhodnutí odročí na později.

ČSSD zpochybňuje především proces přijetí zákona parlamentem. Stížnost hovoří o extrémní svévoli vládní většiny. Vláda podle opozice omezila práva opozice tím, že zneužila stav legislativní nouze, svolala mimořádnou schůzi Sněmovny a znemožnila obecnou rozpravu. Opozice tvrdí, že kvůli nebývalé rychlosti schvalování neměla šanci návrh věcně komentovat a připomínkovat.

Sociální demokracii se nelíbí ani to, že vláda nechala návrh projednat Senátem ve starém složení. Horní komoru parlamentu po podzimních volbách ovládla levice. Napadený zákon však po volbách schválili ještě původní senátoři, většinou sympatizující s nynější vládní koalicí. Podobným způsobem Senátem prošly i další vládní úsporné zákony.

Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády umožní úspory až 24 miliard korun a pomůže při snižování schodku státního rozpočtu. Zákon provádí řadu změn v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde například o nemocenskou, rodičovský příspěvek, sociální příspěvek, porodné a příspěvek na péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám