Hlavní obsah

Opozice narazila, když chtěla ve Sněmovně proprat Vondru, lékaře i ABL

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obě levicové strany před zahájením úterní schůze Sněmovny unisono požadovaly, aby se poslanci zabývali několika kauzami, které se v řadách koalice odehrály v posledních týdnech. Koaliční většina však všechny opoziční návrhy na zařazení nových bodů do programu schůze zamítla. Hlasování bylo narušeno poruchou hlasovacího zařízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Opozice chtěla probírat například kauzu ministra obrany Alexandra Vondry, který už týden vysvětluje, proč české předsednictví v jeho režii vyplatilo stamiliónovou zakázku bez výběrového řízení. ČSSD si pak na plénu přála vyslechnout ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o stavu jednání s nespokojenými lékaři a premiéra Petra Nečase, ohledně kauzy ABL.

Je to nedůstojné, opřel se Zaorálek do koalice

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek již před zahájením schůze oznámil, že navrhne, aby příští týden v úterý předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poslancům informaci o průběhu kontrolních šetření týkajících se českého předsednictví. „Měl by nám podat maximální informace,“ uvedl Zaorálek.

Podobnou informaci by měl podle něj podat i premiér Petr Nečas (ODS). Místopředseda soc. dem. míní, že teprve se znalostí přesných faktů lze mluvit o odpovědnosti konkrétních lidí.

Právě Zaorálek následné zamítnutí všech opozičních návrhů kritizoval a označil postup koalice za nedůstojný.

Problémy vzniklé následkem výpadku hlasovacího zařízení vyřešilo povolání skrutátorů, kteří hlasy přepočítávají. [celá zpráva]

Komunisté volají po okamžité rezignaci

Komunističtí poslanci chtěli na jednání dolní komory prosadit zařazení zprávy Nečase o situaci kolem Vondry. Zároveň KSČM požaduje Vondrovu rezignaci na post ministra.

„Požadujeme jako KSČM okamžitou rezignaci ministra obrany Alexandra Vondry,“ řekl na úterní tiskové konferenci šéf komunistů Vojtěch Filip. Nechat ozvučit za 766 miliónů korun předsednictví označil Filip za zločin nebo hloupost. Lídr KSČM kritizoval i Nečase za to, že se za Vondru postavil.

Koaliční partneři nechávají případ na policii

Údajné plýtvání penězi při českém předsednictví Evropské unii znepokojuje ovšem i koaliční partnery občanských demokratů TOP 09 a VV. Podle první jmenované je třeba věc vyšetřit, a pokud bude někdo trestně odpovědný, musí být vyvozena i politická odpovědnost a Vondra by měl odstoupit, řekl po jednání poslanců TOP 09 a Starostů předseda klubu Petr Gazdík. Důkladné vyšetření případu požadují rovněž poslanci Věcí veřejných.

Faktury související s předsednictvím evidentně svědčí podle Gazdíka o plýtvání a byl porušen zákon o zadávání veřejných zakázek. "Pokud bude někdo označen trestněprávně, měla by z toho být samozřejmě vyvozena i politická odpovědnost," uvedl Gazdík, jenž případ kolem někdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Vondry přirovnal ke kauze kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí zdůraznila, že vyšetřování musí být bez úniku informací z policejních spisů.

ČSSD chce vysvětlení k odchodům lékařů a ABL

Není to ale jediná záležitost, kterou chce opozice na jednání dolní komory prosadit. Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka navrhne zařadit na pořad schůze poslanců zprávu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o stavu jednání s protestujícími lékaři.

Stínový ministr vnitra za soc. dem. Jeroným Tejc pak informoval, že jeho strana chce ještě v úterý na schůzi Sněmovny probírat kauzu ABL. Největší opoziční stranu zajímá, jak se premiér Nečas s případem sledování politiků bezpečnostní agenturou vypořádal nebo vypořádá.

Soc. dem. chce také vědět, jaká systémová opatření kabinet uskuteční, aby se podobná situace neopakovala a nedocházelo například k únikům údajů z policejních databází.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám