Hlavní obsah

Chřipka řádí na Ústecku, čeká se na Olomoucku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice registrovali lékaři minulý týden 1840 akutních respirační onemocnění na 100 000 obyvatel, což je 13procentní nárůst v porovnání s předchozím týdnem. Chřipková epidemie zatím trápí pouze Ústecký kraj, kde onemocnělo 2700 obyvatel na 100 000 občanů a nemocnost se zvýšila o 40 procent.

Článek

Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu. Na severu Čech jsou epidemií ohroženi lidé žijící Na Karlovarsku a Liberecku. Pracovník ústavu Jan Kynčl uvedl, že pro vznik epidemie je příznačný prudký nárůst počtu pacientů, který celoplošně hygienici dosud nezaznamenali. Kynčl očekává, že epidemie v příštích dnech napadne také Olomoucko, kde v současnosti trpí akutními zánětem horních cest dýchacích 1900 ze 100 000 lidí.

Chřipka postihuje nejvíce děti ve věku do pěti let, které jsou nemocné v průměru šestkrát častěji než dospělí. Nejméně postižených je v krajích Praha, České Budějovice a Vysočina. V hlavním městě připadá na 100 000 Pražanů 1476 případů respiračních onemocnění. Podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého ve městě zatím epidemie nezačala.

Kynčl předpokládá, že počet lidí, kteří dostanou chřipku o vánočních svátcích a kolem Nového roku, stoupne. Mnozí postižení se ale budou léčit doma v rámci dovolené. Významný nárůst registrovaných pacientů nastane pravděpodobně po 5. lednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám