Hlavní obsah

Předražené lékárničky jsou špičkou ledovce pochybných armádních nákupů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zlé časy nastaly pro velitele základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiřího Pláška. Ministr obrany Alexandr Vondra na něj podal trestní oznámení kvůli zneužití pravomocí úřední osoby a pro obcházení zákona o veřejných zakázkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Inspekce ministra obrany na základě oznámení na protikorupční linku od listopadu prověřovala nákupy, které základna zdravotnického materiálu prováděla a zjistila, že se podezření zakládají na pravdě. Jedním z nákupů bylo pořízení předražených autolékárniček pro celou armádu.

„Je to jasný příklad toho, jak po léta docházelo k porušování zákona o veřejných zakázkách a jak fungoval systém já na bráchu, brácha na mě. Ukazuje nám to důsledky toho, je-li někdo ve funkci příliš dlouho,“ uvedl Vondra. Plášek byl velitelem základny 17 let.

Lékárničky za 13,7 miliónu korun

„Intenzita porušování předpisů je taková, že ministerstvo obrany podává trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a porušování povinností při správě cizího majetku,“ poznamenal Vondra. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek Pláška dočasně zprostil funkce.

Podle Vondry inspekce prověřila 14 zakázek za 51 miliónů, a zjistila, že byly „šité na míru“ čtyřem firmám, za kterými stojí dvě osoby. Jednou z firem byla společnost Cheirón, která dodala armádě 8500 autolékárniček za 13,7 miliónu korun. Autolékárničky stály až dvakrát více, než je běžné.

Multifunkční tlakový obvaz

Armáda objednala dva typy lékárniček: menší pro osobní automobily za téměř 880 korun a větší pro nákladní automobily a autobusy za 1 257 korun. Obě lze sehnat za polovinu ceny a obyčejnou lékárničku do osobního auta za 200 korun.

Vyšší cenu lékárniček způsobil především multifunkční tlakový obvaz v hodnotě kolem 300 korun a dále pevný plastový obal, který lze uchytit ve vozidle. Podle Picka je ale podezřelé, že při takovém množství nezískala základna pro armádu množstevní slevu.

Vondra zadal své inspekci hloubkovou kontrolu nákupů zdravotnického materiálu a také přislíbil, že do několika týdnů představí reformu akvizičního procesu, který přinese větší kontrolu. Picek zase uvedl, že také prověří odpovědnost Pláškových nadřízených z velitelství podpory a v případě pochybení je potrestá.

Reklama

Výběr článků

Načítám