Hlavní obsah

Nynější sociální systém je neufinancovatelný, tvrdí Drábek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že nynější sociální systém je neufinancovatelný a proto potřebuje reformu. Senátor za ČSSD Zdeněk Škromach oproti tomu tvrdí, že se z něj stane "systém chudinských dávek".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Ministr uvedl, že nynější stav, kdy sociální dávky čerpá v nějaké formě polovina lidí, je nemyslitelný. Sociální síť by proto do budoucna měla být pouze pro 10 až 15 procent lidí, kteří pomoc opravdu potřebují.

Drábek v minulých dnech představil první kroky reformy, které se týkají sjednocení výplatního místa pro sociální příspěvky. Tím by se měly stát úřady práce. Změn se dočkají také dávky pro zdravotně postižené, jejichž počet se sníží. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Škromach považuje systém jednoho výplatního místa za nešťastný, neboť zejména v otázce dávek na bydlení mají podle něj nezastupitelnou úlohu obce, do jejichž kompetence bytová politika spadá, a které díky tomu mají přehled o konkrétní bytové situaci toho kterého občana.

Oba politici se rovněž bavili i o důchodové reformě, která je jedním z klíčových úkolů nynějšího kabinetu. Drábek tvrdí, že i po reformě bude nynější průběžný systém základním kamenem budoucích penzí, který každému důchodci zajistí, aby se neocitl v hmotné nouzi. Otázkou, na níž se ministr se senátorem neshoduje, je, jakým způsobem přivést do systému další finance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám