Hlavní obsah

Strany vybírají senátorské kandidáty za zesnulého Dienstbiera

Právo, dan, jov, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Senátní mandát na Kladensku se za občanské demokraty možná pokusí získat kladenský primátor Dan Jiránek. Podle informací Práva by soc. dem. mohla do klání vyslat jeho prvního náměstka Zdeňka Syblíka. Obě strany vedou město v koalici.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier na archivním snímku

Článek

Strany ale zatím nemají příliš jasno, kdo by mohli být jejich kandidáti v doplňovacích volbách za zesnulého senátora za ČSSD Jiřího Dienstbiera.

„Ano, zvažuji to, ale určitě to musím probrat jak s rodinou, tak zejména s ODS,“ řekl včera Právu Jiránek s tím, že v ODS je složitý způsob výběru kandidátů. Jiránek byl poprvé primátorem Kladna zvolen v roce 2004. Své křeslo obhájil i loni na podzim.

Předseda poslanců ODS a člen středočeské organizace Petr Tluchoř na dotaz Práva uvedl: „Pokud by se pan primátor rozhodl pro kandidaturu, mou podporu by měl.“

Volby nejpozději 7. dubna

Jiránka jako možného uchazeče o senátorský post zmínil i šéf středočeské ODS Petr Bendl: „Pan Jiránek je určitě alternativa. Uvidíme, jak se nakonec rozhodne oblast, ale je to možné,“ uvedl pro Právo Bendl s tím, že se ODS zatím touto věcí nezabývala.

Volby podle zákonných lhůt musí proběhnout nejpozději 7. dubna. ČSSD po loňských volbách nyní ovládá 40 z  81 senátorských křesel.

Šéf středočeské soc. dem. Richard Dolejš považuje za neetické nyní řešit personální výběr. „V tuto chvíli je důležité se s Jiřím Dienstbierem rozloučit důstojným způsobem,“ řekl Dolejš na dotaz Práva. Předpokládá ale, že výběr senátního kandidáta se stane tématem v únoru.

Komunisté proberou kandidaturu zřejmě v pátek ve výkonném výboru. Před dvěma lety na Kladensku kandidoval Zdeněk Levý, skončil třetí. „Je to jedno ze jmen, o kterém se určitě bude jednat,“ sdělila v pondělí Právu místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

Věci veřejné ani TOP 09 zatím nevědí, koho do voleb vyšlou. „Zatím máme jen jeden mlhavý tip. Tyto volby jsou ale závažné, protože sociální demokracie může ztratit většinu, takže lze čekat, že strany napřou do voleb všechny síly,“ řekla Právu šéfka středočeské TOP 09 Helena Langšádlová.

Také véčkaři budou jméno hledat. „Pokud nenajdeme dostatečně silnou osobnost, nebudeme kandidovat a podpoříme TOP 09 nebo ODS,“ uvedla místopředsedkyně Kateřina Klasnová.

Pokud by ČSSD ztratila v horní komoře většinu, musela by více vyjednávat s komunisty nebo lidovci. První mají dva a druzí šest senátorů. Lidovci počítají, že budou s ČSSD hlasovat pouze v případě, že zákon bude odpovídat jejich programu. „My máme suverénní klub, takže jestli budeme hlasovat s ČSSD, nemohu teď říci ani za jednoho z nás,“ uvedl předseda klubu KDU-ČSL Václav Koukal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám