Hlavní obsah

Po oteplení jsou silnice mokré, sníh a led hrozí jen v horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oteplení změnilo v sobotu situaci na silnicích. Většina tahů je po chemickém ošetření vlhká nebo mokrá. Zbytky sněhu, popřípadě led leží jen na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách. Místy se ale mohou vyskytnout mlhy. Na většině míst republiky vystoupily ranní teploty nad bod mrazu, místy dosáhly až pěti stupňů.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Ve vyšších polohách leží na silnicích tající sníh.

Článek

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Uzavřená je jen silnice mezi Krásným Lesem a Adolfovem na Ústecku. Se zledovatělou vozovkou se řidiči mohou setkat hlavně v horských oblastech. V Krušných horách je namrzlých řada silnic, jsou však kryté posypem a s opatrností sjízdné. V Krkonoších zase silničáři varují před vyjetými namrzlými kolejemi na vozovce.

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Uzavřená je jen silnice mezi Krásným Lesem a Adolfovem na Ústecku. Se zledovatělou vozovkou se řidiči mohou setkat hlavně v horských oblastech. V Krušných horách je namrzlých řada silnic, jsou však kryté posypem a s opatrností sjízdné. V Krkonoších zase silničáři varují před vyjetými namrzlými kolejemi na vozovce.  

V Karlovarském kraji hrozí především mlha a rozbředlý odtávající sníh, který leží na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách. Podobně v Plzeňském kraji si musejí řidiči dávat pozor na zbytky zledovatělého nebo rozbředlého sněhu. Zvýšená opatrnost při jízdě je doporučena na Stříbrsku, Tachovsku a na Šumavě. I na jihu Čech je většina silnic po ránu mokrá, v lesních úsecích leží zbytky zledovatělé vrstvy sněhu, na Táborsku pak břečka. Na Strakonicku dopravu ztěžuje mlha.

S vrstvou ujetého sněhu musejí motoristé počítat na cestách v horských oblastech Královéhradeckého kraje, a Jičínsku, Rychnovsku a Náchodsku varují silničáři před zbytky rozbředlého sněhu na komunikacích II. a III. třídy. Na Rychnovsku je místy mlha. Podobně tomu je v Pardubickém kraji. V okolí Hlinska se tvoří náledí a u Lanškrouna a Poličky jsou na cestách zbytky rozbředlého sněhu.

Ve Středočeském kraji na Benešovsku a Příbramsku se nacházejí na silnicích úseky ujetého sněhu krytého posypem. Na Rakovnicku je navíc ujetý sníh zledovatělý. Na některých silnicích třetích tříd na Mladoboleslavsku jsou ještě zbytky rozbředlého sněhu.

Na Vysočině jsou hlavní silniční tahy holé, na vozovkách silnic druhé a třetí třídy leží místy zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi. Na většině území kraje je mlha.

Na Moravě leží sníh ve vyšších polohách

Podobná je i situace na Moravě. V Olomouckém kraji narazí řidiči na zbytky sněhu na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách Prostějovska a Olomoucka, na Jesenicku je pokrývá nesouvislá vrstva sněhu. Před tvorbou náledí varují silničáři na Šumpersku. Vedlejší tahy na Šumpersku pokrývá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, na některých dalších menších silnicích v Olomouckém kraji ještě leží zbytky tajícího sněhu. Místy se tvořila mlha.

Na silnicích v horských oblastech Valašska jsou místy vyjeté ledové koleje se zbytky sněhové kaše do pěti centimetrů. V regionu je oblačno, dopravu komplikuje místy i mlha. Rozbředlý sníh leží také na některých vozovkách na Slovácku.

Na jižní Moravě komplikuje dopravu na některých místech zledovatělá vrstva sněhu.    Nejhorší situace je na Blanensku, kde jsou na silnicích druhé a třetí třídy ve zledovatělé vrstvě sněhu místy vyjeté koleje. V okrese Brno-venkov komplikuje viditelnost mlha.

Hrozí povodně na Zlínsku a Plzeňsku

Kvůli oblevě hrozí i zvýšení hladin řek, ve Zlínském kraji tak platí povodňová bdělost.

Ve Staňkově na Domažlicku dosáhla hladina řeky Radbuzy po dešti a tání sněhu druhého stupně povodňové aktivity. Ráno kolem sedmé hodiny se tam výška hladiny na monitorovací stanici přiblížila až ke dvěma metrům.

Na první stupeň povodňové aktivity se z druhého pro změnu vrátila dnes ráno hladina Úhlavy v Tajanově u Klatov, když v ní průtok začal klesat po půlnoci. Hladina vody tam vystoupila během pátečního večera nejvíce na 265 centimetrů. Dnes ráno už měla kolem 239 centimetrů. První povodňový stupeň platí pro Úhlavu i v Přešticích a ve Štěnovicích, na Radbuze je ve Lhotě a na Berounce v Plzni. S kulminací na středních tocích se počítá během dneška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám