Hlavní obsah

Paroubek zvažuje podporu Haška, ten klade podmínky

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek uvažuje o vyslovení otevřené podpory šéfovi Asociace krajů ČR Michalu Haškovi v klání o post předsedy oranžové strany na březnovém sjezdu ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jiří Paroubek

Článek

Paroubka k tomu vedou výroky nestora soc. dem. Valtra Komárka na Haškovu adresu. Šéf hejtmanů vzkázal, že o podporu stojí, jen pokud Paroubek podporuje jeho vizi budoucí ČSSD a také nový styl politiky.

Komárek v rozhovoru pro časopis Týden podpořil v souboji o nejvyšší post v soc. dem. úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku. V souvislosti s Haškem vyjádřil obavu: „A Michal Hašek... Ten člověk je sice chytrý, ale nesmírně ambiciózní. A já už se těchto lidí bojím.“

Paroubek reagoval úvahou o vyslovení podpory Haškovi. „Michal Hašek je mi po přečtení tohoto Valtrova rozhovoru, včetně útoku na něj, mnohem přijatelnější nežli předtím. Valtrův rozhovor přispěl k tomu, abych uvažoval o Michalově otevřené podpoře,“ napsal Paroubek v debatě na svém serveru Vaševěc.cz.

Hašek expředsedovi na dotaz Práva, zda o podporu stojí, vzkázal, že chce oslovit každého člena ČSSD. „Svojí vizí i svým stylem politiky chci oslovit každého ze zhruba 25 tisíc členů ČSSD, tedy i Jiřího Paroubka. Ovšem za podmínky, že podporuje moji vizi budoucí ČSSD a také nový styl politiky,“ řekl Hašek. Právě dokument Desatero ČSSD nové generace, který je Haškovou vizí, přitom Paroubek několikrát kritizoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rivalové o post šéfa ČSSD: Bohuslav Sobotka a Michal Hašek

Zároveň si Hašek neodpustil rýpanec, když poukázal na knihu Paroubkovy manželky Petry. Ta v publikaci šéfa hejtmanů obvinila, že neplní sliby a je „kačerem na provázku“ bývalého volebního manažera soc. dem. Jaroslava Tvrdíka. „Jsem rád, že Jiří Paroubek zřejmě nevěří tomu, co o mně v knize napsala jeho manželka,“ podotkl Hašek.

Komárek se v rozhovoru také pustil do samotného Paroubka. Míní, že postupně propadl moci. A srovnal ho s Klementem Gottwaldem: „Pořád byl vlastně ve válečném stavu s novináři a s vládou. Opravdu mi to připomínalo gottwaldovskou opozici. Gottwald říkal, že jezdí do Moskvy učit se, jak nám zakroutit krkem, zatímco Paroubek říkal: Bez nás si ani ruce neumyjete.“

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus vyznamenal čestnou plaketou ekonoma Valtra Komárka.

Bývalý předseda ČSSD si nenechal nic líbit a na Komárka se obořil. Na svém serveru ho obvinil, že je starcem bažícím „po poctách jako květinka po kapičce rosy“, který sebestředně uznává jen sám sebe.

„V. Komárek není dědeček dobráček, ale člověk, kterému se nepovedl život a on se za to mstí všem úspěšným,“ uvedl Paroubek na adresu Komárka, který býval jeho poradcem.

Pozoruhodné je, že v debatě na serveru se Komárka zastal bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Hromobití na Komárkovu hlavu označil za jednostranné.

Reklama

Výběr článků

Načítám