Hlavní obsah

Celý leden bude sněžit, v závěru se oteplí

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celý první měsíc nového roku bude obloha pod mrakem a teploty se budou převážně pohybovat pod nulou. Pomalu se ale začne oteplovat a v závěru období by se mohly místy teploty vyšplhat až ke třem stupňům Celsia. Vyplývá to z měsíčního výhledu společnosti Meteopress.

Článek

Prvních deset dní ledna bude ve znamení velké oblačnosti, což bude provázet občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. O nadcházejícím víkendu se ranní teploty budou pohybovat v rozmezí od minus tří k minus sedmi stupňům, v průběhu týdne se ale propadnou, a to místy i k minus 12 stupňům Celsia.

„Při zmenšené oblačnosti a na sněhové pokrývce mohou teploty místy spadnout až k minus 18 stupňům,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Denní teploty budou o víkendu kolísat mezi minus čtyřmi až jedním stupněm Celsia, v průběhu týdne poklesnou k intervalu minus sedmi až minus dvou stupňů, po dalším víkendu by se ale měly opět vrátit k rozmezí minus čtyř až jednomu stupni Celsia.

Obloha se ukáže jen na krátkou dobu

Zpočátku další dekády se oblačnost poněkud roztrhá, meteorologové očekávají oblačno až polojasno, místy slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. V druhé polovině dekády začne oblačnosti opět přibývat a i sněžení bude četnější. Při zmenšené oblačnosti je třeba se připravit i na minus 15stupňové mrazy, denní teploty se však v průměru budou pohybovat mezi minus šesti a jedním stupněm nad nulou, po ránu mezi minus pěti a minus 10 stupni Celsia.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Mračna se nad Českem potáhnou až do konce ledna, místy se objeví sněhové přeháňky, na horách občas zasněží a v nížinách se přechodně vyskytnou srážky smíšené. Denní teploty by se mohly místy vyšplhat až ke třem stupňům Celsia, pod minus tři stupně by pak měly klesat už jen zřídka. Po ránu je však třeba počítat s mrazy mezi minus třemi a minus devíti stupni, při zmenšené oblačnosti může být ještě chladněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám