Hlavní obsah

V noci opět vydatně nasněžilo, doprava na silnicích a tratích vázne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nadílka čerstvého sněhu v noci na úterý opět zkomplikovala dopravu na mnoha místech České republiky. Připadlo až deset centimetrů nového sněhu, který zkomplikoval dopravu na některých silnicích i železničních tratích.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Článek

Většina silnic ve Středočeském kraji je sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Komunikace vyšších tříd jsou pokryty zbytky rozbředlého sněhu, dálnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Na silnicích nižších tříd leží vrstva nového nebo ujetého sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Kvůli sněhovým závějím od rána nejezdí vlaky mezi Rakovníkem a Kralovicemi, informovaly České dráhy. Doprava na trati byla podle webu Českých drah přerušena v 05:30. Pro cestující byla zavedena náhradní autobusová doprava. Výluka na trati by podle odhadů měla trvat do 18:00.

Na Liberecku napadlo až 20 cm sněhu

Vlaky od rána nejezdí kvůli zavátým kolejím na frekventované trati do Krkonoš v úseku Kořenov - Harrachov. Náhradní autobusová doprava není zavedena pro špatnou sjízdnost silnic. Mimo provoz je také úsek trati z Nového Města do Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku. V Libereckém kraji napadlo do rána až 20 centimetrů nového sněhu, silnice jsou sjízdné jen s obtížemi. Přestože už sněžení postupně ustává, odklízení sněhu komplikuje zejména v horských oblastech vítr. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh a řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností, doporučují silničáři.

Až deset centimetrů sněhu napadlo v noci v horských oblastech Královéhradeckého kraje. Na mnoha cestách v kraji zůstává vrstva uježděného sněhu, všechny cesty jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné. Stejně to vypadá v Pardubickém kraji. V regionu Skutče a Pardubic se místy tvoří sněhové jazyky.

V Karlovarském kraji sice přestalo už v pondělí večer sněžit, přesto je po předchozích srážkách většina komunikací pod sněhem a podle dispečinku krajských silničářů jsou sjízdné jen s velkou opatrností.

Rychlostní silnice a vozovky první třídy pokrývá převážně rozbředlý sníh, některé části cest jsou po chemickém ošetření mokré. I tady ovšem musí řidiči počítat s kluzkými a namrzlými úseky. Na silnicích druhé a třetí třídy je vrstva sněhu vyšší a většinou je ujetý. Složitá situace je na vedlejších a místních komunikacích ve městech, z nichž mnohé nejsou prohrnuté. Z několika měst už technické služby hromady sněhu odvážejí.

Na některých silnicích v Plzeňském kraji se po ránu tvoří sněhové jazyky. Řidiči by si na ně měli dát pozor především na Domažlicku, Tachovsku a Stříbrsku. Silnice v kraji jsou sjízdné, místy je na nich rozbředlá vrstva sněhu.

Na Olomoucku opatrně, varují silničáři

V Olomouckém kraji řidiči na většině vozovek narazí na rozbředlý sníh či novou sněhovou vrstvu. Správci silnic proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. Na ujetý sníh či novou sněhovou vrstvu si řidiči musejí dávat pozor na Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku. V okolí Rejvízu na Jesenicku a ve vyšších polohách Přerovska se tvoří sněhové jazyky.

Ve Zlínském kraji na komunikacích zejména nižších tříd leží zbytky sněhu po chemickém ošetření. Pozor motoristé musejí dávat především na komunikacích ve vyšších polohách. Zejména na Vsetínsku leží na vedlejších komunikacích zajetá vrstva sněhu až do pěti centimetrů.

Několik centimetrů nového sněhu komplikuje po ránu dopravu také na Vysočině. Sníh padá na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku, přeháňky se vyskytují na Pelhřimovsku a Žďársku. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám