Hlavní obsah

Pacienty čekají od Nového roku v lékárnách zmatky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Nového roku opět nastanou zmatky v lékárnách, kdy pacienti nebudou přesně vědět, kolik doplácejí za svůj lék. Doplatky od pacientů na některé léky od Nového roku na čas poklesnou, ale pak se zase vrátí na původní úroveň a možná ještě výš. Příčinou je tzv. Janotův balíček, jehož platnost skončí letos. Ten snižoval ceny léků i úhrady od zdravotních pojišťoven zhruba o sedm procent.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V každé lékárně se bude doplácet jinak

Článek

Zdravotní pojišťovny tedy za léky platily méně a pacient naopak měl doplatek vyšší. Když na Silvestra toto skončí, pacient doplatí méně a pojišťovny naopak budou platit víc.

V parlamentu chce skupina poslanců prosadit, aby Janotův balíček platil i v příštím roce. Pak by ceny i úhrady léků zůstaly stejné jako letos. Příslušnou novelu zákona ale poslanci zřejmě do konce roku schválit nestačí, a proto se ceny budou měnit.

„V první fázi zhruba v prvních dvou, třech měsících budou zdravotní pojišťovny za léky platit víc, protože se zvýší i úhrady z pojištění. A protože ty léky už jsou na skladě zakoupené za nynější ceny, doplatky pro pacienty mohou klesnout,“ řekl Právu prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Léky bez doplatku nemusí být k mání

Do toho všeho ještě vstupují lékárny, kde cena stejného léku se může lišit v řádu korun i desetikorun, a to podle marže. V každé lékárně tedy pacient bude doplácet jinak. Dokonce se může stát, že pacient nedostane lék bez doplatku, i když politici slíbili a slibují, že v každé lékové skupině by takový být měl.

Příkladem jsou léky na migrénu. Jeden z nich je sice na papíře bez doplatku, ale pacient ho nemůže dostat, protože firma ho přestala do ČR dovážet. „Pak se pacienti zlobí na lékárníka, že lék nemá. Pro nás je skutečně obtížné najít lék bez doplatku, protože v řadě případů na trhu dostupný není,“ uzavřel Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám