Hlavní obsah

Obleva přinesla ledovku, popadané stromy i zaváté silnice

Právo, Novinky, ČTK, mp, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mírné oteplení vytvořilo v pondělí na některých silnicích náledí. To platí zejména pro jih Čech. Naproti tomu na severu území komplikuje dopravu silný vítr, který tvoří na silnicích sněhové jazyky i závěje. Na západě Čech padají pod tíhou mokrého sněhu stromy. Místy v noci napadlo až 15 centimetrů sněhu.

Foto: pro Novinky Aleš Havlas, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Silnice na jihu Čech jsou podle dispečinku zimní služby cestářů s maximální opatrností sjízdné. Povrch vozovek na hlavních tazích je po chemickém ošetření převážně mokrý, někde se zbytky břečky, jinde leží ujetá vrstva sněhu. Správa a údržba silnic spolu s meteorology varují před tvorbou náledí.

Před tvorbou ledovky varují silničáři na západě Čech, kde padá déšť se sněhem. I zde situaci komplikuje silný vítr, který může vytvářet sněhové jazyky. V Karlovarském kraji v noci nejdříve hustě sněžilo, poté se oteplilo a přišla obleva.

Padající stromy

Teplota ráno vystoupila místy až ke třem stupňům nad nulou. Pod ztěžklým a vlhkým sněhem se začínají lámat stromy, které mohou zablokovat řadu silnic. Zatím je hlášen neprůjezdný úsek mezi Luby a Kraslicemi, kde popadané stromy odstraňují hasiči.

Horská služba vydala v Krušných horách varování pro běžkaře. Také na jejich trasách v Ústeckém a Karlovarském kraji je mohou ohrozit padající stromy.

„V této chvíli evidujeme několik případů pádu stromů na lesní cesty v oblasti Kraslicka a na Bouřňáku,“ uvedl náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner. „Prosíme návštěvníky, aby se drželi pokynů horské služby a dbali zvýšené bezpečnosti v celém Ústeckém a Karlovarském kraji,“ doplnil náčelník.

Zaváté silnice i koleje na Liberecku

Zcela neprůjezdná je silnice z Liberce na Frýdlant. Mezi Dětřichovem a Albrechticemi je komunikace zavátá a uvázly tam dva kamióny i sypač. Neprůjezdných je kvůli závějím i dalších sedm úseků silnic ve Frýdlantském výběžku. Na hlavní tah na Frýdlant nasadili silničáři frézu a věří, že do 09:00 se jim podaří cestu uvolnit.

Problémy jsou na Frýdlantsku i na železnici. Vlaky ráno nevyjely na trať z Raspenavy na Bílý potok pod Smrkem. Vlaky nejezdí z Raspenavy ani do Frýdlantu a provoz je kvůli závějím přerušen také z Frýdlantu na Jindřichovice pod Smrkem.  Libereckém kraji napadlo do rána od pěti do 15 centimetrů nového sněhu.

Neprůjezdné tratě
Šluknov - Mikulášovice dolní nádraží
Jindřichov ve Slezsku - Krnov
Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem
Raspenava - Frýdlant v Čechách
Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem
Frenštát pod Radhoštěm - Valašské Meziříčí
Štědrá - Toužim
Zalešany - Kouřim
Třemešná ve Slezsku - Osoblaha
Vejprty - Cranzahl
Zdroj: České dráhy

Opatrní by měli být řidiči i na dalších silnicích. V platnosti pro celé území zůstává výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který varoval právě před tvorbou náledí a ledovky.

Letiště v Praze Ruzyni od nedělního odpoledne do pondělního rána zrušilo 12 odletů a 12 příletů kvůli trvajícím přívalům sněhu a mrazu v několika evropských destinací. Na pražském letišti žádné problémy kvůli počasí v současné době nejsou

Reklama

Výběr článků

Načítám