Hlavní obsah

Led uvěznil vánoční kapry, hrozí jim udušení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádné vrásky teď dělá mrazivé počasí správcům rybích sádek. V době, kdy se pomalu rozjíždí vánoční prodej kaprů, jsou šupináči uvězněni pod ledem. A může být i hůř. Tam kde jsou nádrže mělké a neprůtočné, může voda promrznout až na dno a ryby uhynou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kapři na sádkách jsou uvězněni pod ledem.

Článek

„Led musíme ručně prosekávat každých osm hodin a hlavně hlídat, aby nezamrzl přítokový střik. Jakmile by voda sádkami neproudila, ryby by se mohly udusit,“ řekl baštýř ze sádek Klatovského rybářství v Prádle u Nepomuka Jan Peřina. Pokud mrazy ještě zesílí, říční přítok se podle Peřiny může ucpat ledovou tříští z řeky, ze které jsou sádky napájeny. „To už by byla situace hodně kritická,“ varoval Peřina.

Podobně chladné počasí před Vánoci nepamatují rybáři několik dlouhých let. „Pravidelně to bývá tak, že před Vánocemi voda v sádkách ani nezamrzla a třeskutá zima přišla až v lednu, kdy už v nádržích skoro žádné ryby nejsou,“ uzavřel Peřina.

V sádkách plave nyní podle Peřiny okolo sto tun ryb. „Už tady začíná předvánoční cvrkot. Najíždějí sem kamióny a ryby odváží do ciziny. Pro drobný prodej máme připraveno přibližně deset tun kapra,“ pokračoval Peřina.

A už se také objevili první zákaznici, kteří si v předstihu koupili štědrovečerní rybu. „Raději si v klidu vyberou, než aby přišli na poslední chvíli, kdy je to tu hektické. Klidně si rybu dají na těch pár dní do mrazáku. Na kvalitě jí to rozhodně neubere. Lidé ocení i to, že jim tady rybu vykucháme i nafiletujeme,“ uzavřel Peřina.

Sádky v Prádle patří mezi největší a nejstarší v celých západních Čechách. První zmínka o nich je ze začátku 19. století, kdy byly součástí panství Zelená hora. Pod správou klatovského rybářství už fungují desítky let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám