Hlavní obsah

V týdnu se mohou objevit i arktické mrazy pod –10 stupňů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden nás kromě větru a sněžení čekají ještě i arktické mrazy, kdy přes den teploty klesnou až na –11 stupňů.

Foto: Reuters

Článek

„Arktický den je takový, kdy teplota během celého dne nevystoupí nad –10 stupňů,“ vysvětlila Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Uvedla, že arktický den bude zejména ve čtvrtek a v pátek, kdy noční teploty budou v rozmezí –11 až –20 stupňů a odpolední –11 až –7 stupňů. „Arktický den ale nebude na celém území republiky, jen na některých místech,“ uvedla Honsová.

V úterý a ve středu budou tzv. ledové dny, kdy rtuť teploměru zůstane pod nulou. Očekává se i sněžení, zejména z úterý na středu, kdy by na horách mělo napadnout 15 a v nížinách 10 centimetrů nového sněhu. V noci budou klesat teploty na –6 až –10, ojediněle –15 a přes den vystoupí na –8 až –4 stupně.

Chladný bude i nadcházející víkend, poslední před Štědrým dnem. Teploty v noci by měly být –9 až –13, ojediněle –18 a přes den –7 až –3. Do toho se přidá sněžení nebo sněhové přeháňky.

„Z 80 % už můžeme říci, že Vánoce budou mrazivé a se sněhem. Tradiční vánoční obleva by nás tedy letos zasáhnout nemusela. Přesnou předpověď ale budeme vědět jen několik dní dopředu,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám