Hlavní obsah

Novým policejním šéfem by se místo Martinů mohl stát krajský ředitel ze Zlína

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým policejním prezidentem by se mohl stát dosavadní šéf krajské policejní správy ve Zlíně Bedřich Koutný. Právě jeho jméno totiž podle informací Práva navrhl v souvislosti s hledáním nástupce po Oldřichu Martinů ministrovi vnitra Radku Johnovi (VV) přímo premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bedřich Koutný

Článek

Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj z ministerstva vnitra. Podle něj by se jmenováním Koutného John souhlasil s podmínkou, že by se zároveň výrazně obměnil i nejvyšší management policie.

Sám Koutný se k tomu odmítl vyjádřit. „Zatím žádné oficiální jednání neproběhlo a žádnou nabídku jsem nedostal, takže to nebudu komentovat,“ řekl Právu Koutný.

Nástupce současného policejního prezidenta hledá John již delší dobu, oficiálně pak od konce listopadu, kdy ministr vyzval Martinů k rezignaci.

Kromě Koutného se přitom mluvilo také např. o bývalém šéfovi policejních agentů a současnému přidělenci české rozvědky ve Washingtonu Janu Berounovi nebo o bývalém náměstkovi policejního prezidenta Tomáši Kuželovi, oba ale odmítl premiér Nečas, který si v rámci koaliční smlouvy prosadil, že jméno nového policejního prezidenta bude podléhat jeho souhlasu.

Nabídku vést policii dostal podle informací Práva také ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, který ji ale odmítl.

Standardní výběrové řízení

Jméno bývalého disidenta Koutného se v souvislosti s hledáním policejního prezidenta intenzivně skloňovalo už při poslední změně na tomto postu v roce 2007 za ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Média ale v té době upozornila na rizikové vazby manželky Koutného na údajného člena chorvatské drogové mafie. Koutný tehdy přiznal, že se tento Chorvat objevil i na jeho svatbě, údajně byl obchodním partnerem jeho ženy.

Koutný nicméně posléze úspěšně prošel prověrkou Národního bezpečnostního úřadu na druhý nejvyšší stupeň utajení.

John se nechtěl k probíhajícím jednáním vyjadřovat, uvedl však, že nový policejní prezident vzejde ze standardního výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám