Hlavní obsah

Koalice zamítla návrh o celostátním referendu z dílny ČSSD

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna zamítla návrh zákona z dílny sociální demokracie o obecném referendu. Podle koaličních stran byl návrh špatně vypracován a plný chyb. Poslanci zamítli zákon 95 hlasy. Koalice chce vypracovat vlastní návrh zákona o referendu.

Foto: Petr Horník, Právo

Koaliční partneři: Jiří Pospíšil, Marek Benda (oba ODS), Kristýna Kočí, Karolína Peake (obě VV), Petr Tluchoř (ODS) a Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Návrh předložila sociální demokracie ještě v době, kdy šéf strany Bohuslav Sobotka vyjednával o možnostech sestavení vlády. Zákon měl zjednodušit postup při vypisování referenda, podle něj by se například referendum muselo vypisovat již v případě žádosti 33 senátorů.

„Péčí opozice bychom tu měli každé tři měsíce nějaké referendum. To už bychom pak neřešili ani nic jiného,“ poznamenal například právní expert ODS Marek Benda.

Foto: Petr Horník, Právo

Právní expert ODS Marek Benda s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem.

Koaliční strany ale měly také další výhrady vůči návrhu zákona, například v něm chybělo vymezení oblastí, o nichž by lidé hlasovat neměli. „Já jsem tady neslyšel, jak chtějí zamezit předkládání v referendu populistickým návrhům,“ podivoval se například František Laudát (TOP 09).

Sobotka argumentoval, že před volbami se strany zaštiťovaly prosazením nejen celostátního referenda, ale i přímé volby prezidenta, kterou už Sněmovna jednou zamítla, jelikož měla koalice opět výhrady k návrhu v podání ČSSD. Opozice při debatě dotírala nejvíce na VV, jelikož pro ni je přímá demokracie vlajkovou lodí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a šéfka ústavně-právního výboru Karolína Peake (VV)

„Můžeme to označit za body, které mají dráždit koalici a VV především. Ten návrh nejde schválit právě pro ty věcné chyby. Pan Sobotka dělá, že včera přišel do politiky, nebo že neví, co je koaliční smlouva, nebo ji nečetl. Tam je nejpodrobněji popsáno, jak má zákon o celostátním referendu vypadat,“ řekla šéfka ústavně-právního výboru Karolína Peake (VV). Doplnila, že o finální verzi vládního zákona chce koalice jednat i s opozicí.

Paroubek: Nikoho nedráždíme, ale veřejnost to vnímá

Na plénu vystoupil také expředseda ČSSD Jiří Paroubek, který si vůči Peake dovolil kompliment: „Paní Peake je velmi příjemná a inteligentní dáma, rád poslouchám její vystoupení - tu souhlasím, tu nesouhlasím,“ uvedl svou řeč Paroubek. Odmítl však, že ČSSD vytváří špatné zákony, aby tak dráždila VV. Straně doporučil, aby si všímala názorů koaličních partnerů, kteří se mnohdy k celostátnímu referendu vyjadřovali skepticky.

„Jsem ráda, že mě pan Paroubek pozorně poslouchá,“ odvětila v replice Peake. „Já ho také pečlivě poslouchám, tu nesouhlasím, tu opět nesouhlasím,“ dodala. Slíbila však, že sociální demokraty k jednání o vládní podobě návrhu přizvou. Podle ní však návrh ČSSD „nebyl ani diskutovatelný“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) k tomu poznamenal, že Paroubek byl příčinou nulového potenciálu ČSSD po volbách a také důvodem, proč se podařilo při koaličních jednáních najít kompromis o referendu, byť s tím ODS bytostně nesouhlasí.

„Lidé budou tuto debatu jasně vnímat, obzvláště hlasování strany, jejíž jste nominálním vůdcem,“ odpověděl Paroubek.

Sobotka věští VV stejný osud jako zeleným

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík vyvracel vznesené pochybnosti, zda na referendum vůbec dojde, a ujistil, že jeho klub vládní návrh o referendu jednoznačně podpoří.

Sobotka v závěru diskuze VV připomněl neblahý osud zelených. „Kde sedí nyní poslanci VV, ve stejných místech seděli jiní poslanci, a to Strany zelených. Přišli do parlamentu, šli do koalice, spojili se s ODS, prosadili si do vládního programu zákon o obecném referendu, ale celou dobu na něj nedošlo, nedošlo ani na jiné úspěchy z programového prohlášení. Tím posledním pak byly sněmovní volby. Teď tu máme Věci veřejné a můžete hádat, jak to dopadne,“ prorokoval Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám