Hlavní obsah

Na neuklizených chodnících se stane trojnásobek úrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už druhou zimu se ve velkých městech o většinu chodníků a parkových cest starají radnice. Se sněhem a ledem tak v městech přibylo úrazů, stejně jako cedulí: neudržovaná cesta. Dostat se do zaměstnání či domů po chodnících, které často připomínaly neupravené kluziště, byl mnohdy nadlidský výkon. Záchranáři byli permanentně v akci.

Článek

„Na začátku týdne počty výjezdů nepřekračovaly 350, což je standard. Středeční sníh ovšem práci záchranářů opravdu zkomplikoval. Deset zraněných denně se zvýšilo na třicet tři osob, které utrpěly zranění většinou při pádech. Naštěstí převažovaly úrazy lehčího charakteru. Během posledních dnů došlo pouze ke třem zlomeninám. Problémy byly také při dojezdech záchranářů, kterým se v zhruba desetině případů nepodařilo dodržet patnáctiminutový limit, ale žádného pacienta to na životě neohrozilo,“ řekla Právu Jiřina Ernestová, mluvčí pražské záchranky.

Ostrava se včera znovu ponořila do sněhové nadílky a záchranáři byli opět permanentně v akci. „Zatím nejhorší situace byla během středy, kdy jsme zaznamenali mnohonásobně vyšší počet úrazů než obvykle. Bylo to zhruba třicet případů.  Ve čtvrtek se situace zase uklidnila a během pátku se počet úrazů opět o něco zvýšil,“ sdělil Právu mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Čtyřicet případů ve středu, dvacet v pátek. To je bilance brněnských záchranářů.  „Ve středu kolem 22. hodiny byla ještě plná čekárna a mnoho pacientů pak mířilo k neurochirurgovi s natlučenou hlavou,“ líčila mluvčí z FN u sv. Anny Šárka Urbánková.

Přibývá mladších pacientů

Svou odezvu měly zledovatělé cesty i v nemocnicích zejména na traumatologických odděleních. „Průměrný denní příjem pacientů, který se pohybuje do stovky případů, se vždy při takto extrémním počasí zvyšuje. Během tohoto týdne u nás narostl o 50 denně. Novinkou oproti minulým letům je, že přibývá mladších pacientů. Ti daleko více riskují. Ať už jde o sportovní aktivity, kola a hlavně snowboardy. Velmi často také podceňují oblečení v takovýchto mrazech. Nejčastějšími úrazy byly zlomeniny končetin, pohmožděniny z pádu a poranění hlavy a páteře. U starších lidí a kardiaků se objevovaly potíže s dýcháním a srdeční kolapsy,“ zhodnotila kritický týden mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

„Zajímavé je, že poklesl počet ošetřených pacientů vyššího věku. Zřejmě jsou starší lidé dostatečně poučeni o nebezpečí pádu a v těchto dnech moc nevycházejí,“ informovala mluvčí ostravské městské nemocnice Vidiševská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám