Hlavní obsah

Bárta nehodlá Johna kibicovat: Nejsem jako brouk Pytlík a předsedovi věřím

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) nehodlá jakkoliv zpochybňovat mandát Radka Johna, který vedle předsednictví strany řídí i ministerstvo vnitra.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

Vláda chce do konce roku předložit „malou“ reformu penzí kvůli rozhodnutí Ústavního soudu. Není to trochu krkolomný termín, když to má platit od října 2011?

Důchodová reforma je téma, které nelze oddělovat od daňové reformy a je třeba ji vnímat i v kontextu se zdravotní reformou. Je jednoznačné, že tyto zásadní kroky by měly být projednány i se soc. dem. a to je proces, který v žádném případě nemůže skončit v prosinci a je třeba vést diskusi s veřejností.

Jak si VV tedy představují důchodovou reformu?

Dnes o důchodové reformě jednáme na poradě ekonomických ministrů. Máme značný skluz z hlediska rozhodnutí ÚS a také potřebujeme čas na řádné formulování komplexní důchodové reformy. Pro VV je zásadní, aby verdikt ÚS neodnesla na svých bedrech jen střední třída, jako tomu bylo v posledních 20 letech. Proto je pro nás velmi zásadní debatovat o tom, aby se rozložila odpovědnost za toto kontroverzní rozhodnutí na celou společnost, nikoli jen na určitý segment.

Je velmi nešťastné oddělovat malou reformu od velké. Jak ve středu upozornilo Právo, výchova dítěte stojí až dva milióny. Jestli někdo řádně vychoval své děti a investoval do nich, tak je třeba, aby byl zvýhodněn proti lidem, kteří do systému přinesou jen peníze a nikoli nové daňové poplatníky.

VV odmítají snížit odvody na sociální zabezpečení. Proč?

Již dnes je důchodový účet v deficitu desítek miliard. Jakékoli další snížení příjmu je přípustné jen tehdy, když bude dorovnáno jiným daňovým příjmem. To je příklad toho, proč nechceme oddělovat důchodovou a daňovou reformu.

Jaké jsou vaše principy?

Absolutně zásadní je nesnižovat objem peněz na důchody, za druhé zvýhodnit ty, kteří mají děti, a za třetí nezrychlovat odchod do důchodu víc, než je reálný vývoj stárnutí populace.

VV se v poslední době například penzijními návrhy posunuly doleva. Souvisí to nějak s tím, že za dva týdny budete mít ideovou konferenci?

VV se neposouvají doleva, jsme středovou stranou a pevně doufám, že tuto filozofii ideová konference potvrdí.

Ministr školství Josef Dobeš vyjádřil názor, že předseda VV by zároveň neměl být ministrem. Co si o tom myslíte?

Radek John má mandát jako šéf strany, ministr a vicepremiér. Posouzení velmi náročné funkce ministra a síly tohoto mandátu je jedině v Radkově kompetenci a nikoho jiného.

Kdokoli, kdo má ambici říkat, co by Radek měl, či neměl udělat, činí velmi nezodpovědně, protože nezná vysokou míru spletitosti a rezistence struktur ministerstva vnitra při prosazování protikorupčních opatření. Když na ministerstvu dopravy zatočím kormidlem, tak to funguje. Radek naopak má ministerstvo, kde často zatočí kormidlem a kurz se ani nehne. Jakékoli kibicování je chování brouka Pytlíka, který reálně o složitosti procesů málo ví. A za svým předsedou jednoznačně stojím.

Reklama

Výběr článků

Načítám