Hlavní obsah

Země Visegrádu se chtějí zaměřit na energetiku a problematiku Romů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Země visegrádské skupiny (ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko) by do budoucna měly spolupracovat v klíčových bodech, za něž prezidenti států označili například energetická bezpečnost či řešení problematiky Romů. Václav Klaus, Ivan Gašparovič, Pál Schmitt a Bronislaw Komorowski to uvedli po skončení summitu v Karlových Varech.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Zleva maďarský prezident Pál Schmitt a jeho kolegové z Polska, Slovenska a ČR Bronislaw Komorowski, Ivan Gašparovič a Václav Klaus v hotelu Imperial v Karlových Varech, kde skončil summit prezidentů zemí visegrádské skupiny.

Článek

Země se rovněž chtějí zabývat vztahem tohoto seskupení k dalším státům východní Evropy a chtějí také koordinovat svůj postup při předsednictví Maďarska a Polska v Evropské unii v příštím roce. [celá zpráva]

Především slovenský prezident Gašparovič považuje romskou problematiku za velmi palčivou s tím, že se týká zejména Slovenska, ale také České republiky. Podle něho ovšem nelze zúžit záležitost na tyto dvě země, je třeba otázku otevřít v rámci Evropské unie.

Slovenský prezident uvedl, že Slovensko a Česko se občas stávají terčem kritiky kvůli romské komunitě. Ta by ovšem neměla být pouze pasivním příjemcem různé formy pomoci.

"Je třeba najít společnou filozofii v přístupu k těmto otázkám. Jednotlivé země nejsou schopny problém samostatně vyřešit v krátkém čase," podotkl Gašparovič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám