Hlavní obsah

Těhotná poslankyně Kaslová dá peníze z mateřské na charitu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslankyně Jana Kaslová čeká během několika dní narození prvního potomka. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby nešlo o političku, jež se do Sněmovny dostala na perutích pravicové TOP 09, která ordinuje tvrdé šetření. Poslankyně bude pobírat plný poslanecký plat s náhradami a k tomu ještě bude dostávat podporu v mateřství. Jako místopředsedkyně výboru má 71 040 korun hrubého a náhrady 34 700 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Jana Kaslová (TOP 09)

Článek

„Řešila jsem dilema, zda je morálně obhajitelné mít příjmy poslance a zároveň brát mateřskou,“ přiznala poslankyně Právu. Po poradě v klubu se rozhodla posílat celou sociální dávku na dobročinné účely.

„Po zvážení jsem dospěla k názoru, že když jsme pravicová strana a měli bychom jít příkladem, jestliže všude navrhujeme velké škrty, tak věnuji dávky, třebaže na ně mám nárok, na dobročinné účely,“ svěřila se Právu osmadvacetiletá Kaslová.

Ve Sněmovně již osm matek

Jana Kaslová bude osmou poslankyní, která porodí v době působení ve Sněmovně. V minulosti to byla právnička Hana Marvanová. Také někdejší soc. dem. místopředsedkyni komory Petře Buzkové se dařilo skloubit mateřství s funkcí. Ve své kanceláři měla dětskou postýlku. Potomci se narodili i tehdejším unionistkám Monice Mihaličkové a Ivaně Hanačíkové. O třech dalších dětech se dá hovořit jako o „poslaneckých“, protože oba jejich rodiče byli v době narození členy parlamentu. Prvním párem byli Milena Kolářová a Petr Koháček, oba z ODS, ale Kolářová pak přeběhla k US. Další byli občanští demokraté Mirek Topolánek s Lucií Talmanovou a zelení Kateřina Jacques a Martin Bursík.

Část půjde do plzeňské fakultní nemocnice na gynekologicko-porodnickou kliniku, kde se chystá porodit, část pak neonatologické klinice v Motole. A pokud ještě něco zbyde, obdaruje charitativní společnosti.

Proč o dávky vůbec žádala? Po zkušenosti, co se strhlo, když vyšlo najevo pobírání dávek bývalou političkou a manželkou premiéra Topolánka Lucií Talmanovou, si mohla ušetřit diskuse o morálce.

Platila si nejvyšší nemocenskou

„Mám na dávky nárok, do Sněmovny jsem přišla z advokacie, kde jsem si platila nejvyšší možné dobrovolné částky nemocenské. Jako poslankyně na mateřskou nepůjdu, ale jako právnička už na ní vlastně jsem, protože jsem praxi pozastavila. Tak jsem o dávky na radu správy sociálního zabezpečení požádala,“ vysvětlila Právu Kaslová. Kolik bude brát, ještě neví.

Ani na chvíli kvůli voličům nepřipustila, že by se vzdala poslaneckého mandátu. I když ji mrzí, že poté, co vyšlo najevo, že v době voleb již byla těhotná, zaznamenala reakce některých lidí, že si prý chtěla zajistit pohodlnou mateřskou. Jak pohodlná tedy bude?

„Je to první dítě, tak uvidím, jak bude miminko ‚spolupracovat‘,“ přiznává, že o dalších dnech má mlhavé představy. Zatím spoléhá na slib obou matek – své i manželovy – a na „strašnou trpělivost“ svého muže, s nímž bydlí v Plzni.

Do Prahy, kde zatím bydlí v poslanecké ubytovně, se stěhovat nehodlá. Bude dojíždět. Řízení ji baví, připouští si ale otázku, jestli to bude bavit i miminko. „Zatím to neřeším,“ tvrdí.

Již na prosincové schůzi by se ráda účastnila jednání Sněmovny. „Plzeň není daleko, tak pokud to bude nutné, na hlasování dorazím. Je možné, že někdy budu potřebovat párování. S klubem jsme již takovou možnost naťukli,“ řekla.

Jinak Kaslová výhody pro sebe nechce. „Ani jsem nežádala o přestěhování kanceláře blíž jednacímu sálu, nechci nikoho otravovat,“ dodala.

Když škrty, tak důsledně

Její „rodná“ TOP 09 se ocitla v hodnocení prorodinné politiky u jedné z feministických organizací mezi parlamentními stranami na posledním místě. Jak se na to dívá nastávající matka?

„Já to chápu, TOP chce škrtat porodné, sociální dávky. A třeba i to, že mohu být poslankyní a zároveň brát podporu v mateřství, je věc, která je na zvážení. Když se škrtá, tak všude. Nepřiměřené využívání sociálních dávek, to je cesta, kterou se nechceme jako strana ubírat,“ tvrdí.

„Trošku s tím bojuji. Já na mateřské nebudu, peníze věnuji, ale uznávám, že jsou matky, které jsou v sociální či finanční nouzi. Tam je třeba v tuto chvíli dávky hrnout spíše než matkám, které pobírají vyšší plat a ještě by měly brát sociální dávku,“ je přesvědčena Kaslová.

Reklama

Výběr článků

Načítám