Hlavní obsah

Hašek uvažuje o žalobě na český stát kvůli diskriminaci krajů

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Žalobou krajů na stát pohrozil ve čtvrtek jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) při jednání krajského zastupitelstva. Jeho region bude zřejmě iniciovat žalobu na ČR kvůli diskriminaci spojené se spolufinancováním projektů s podporou regionálních operačních programů, které čerpají evropské dotace.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Článek

Hašek to oznámil s tím, že poslední rozhodnutí vlády o sedmi a půl procentním kofinancování projektů ovšem pouze pro projekty iniciované městem, obcí či neziskovou organizaci je jednoznačně diskriminační krok vůči obdobným projektům, které připravily kraje.

„Již je zpracováno právní stanovisko, které dává výraznou šanci krajům ČR, aby se domáhaly proplacení kofinancování projektů z Regionálních operačních programů, u kterých vláda ČR rozhodla o tom, že u již uzavřených smluv dofinancuje pouze projekty měst a obcí a neziskového sektoru a bez jakéhokoliv racionálního zdůvodnění vynechala kraje. Samozřejmě i ta pomoc městům a obcím a neziskového sektoru je významná, protože oni by se jinak obrátili s největší pravděpodobností na krajské rozpočty," tvrdí Hašek.

"Nicméně my nejsme v situaci, kdyby jsme mohli mávnout rukou nad tím, že vláda nedofinancuje desítky miliony korun. Podle právního rozboru nám nejenom národní, ale také  evropská legislativa dává slušné šance v takovém případném sporu se státem uspět. Samozřejmě preferuji jednání a dohodu před utkáním se v soudní síni. Určitě by to nebyla žádná příjemná záležitost, kdyby jižní Morava a další kraje ČR hromadně žalovaly ministerstvo financí, nebo vládu,“ řekl Právu hejtman.

Kraje obeznámí premiéra i ministra financí

Zároveň dodal, že kraje seznámí s racionálními argumenty jak předsedu vlády, tak ministra financí. „S ním budeme jednat s místopředsedou Asociace krajů a hejtmanem pardubického kraje Radko Martínkem už v pátek v Poslanecké sněmovně a pokusíme se dojít k řešení smírnou cestou,“ doplnil hejtman

Pokud se však podle něj  tato cesta nenajde, projedná se zvažovaná žaloba a další společný postup krajů  na  společné schůzi hejtmanů již příští týden v hradeckém kraji. Hašek zatím nechce veřejně blíže komentovat obsah právního stanoviska, protože by je podle něj měl nejprve premiér a ministr financí slyšet přímo od zástupců krajů a nikoli z médií. Částky, o které kraje rozhodnutím vlády mohou přijít se pohybují ve výši desítek miliónů korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám