Hlavní obsah

ČSSD ovládla Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté budou mít v Senátu poprvé v historii nadpoloviční většinu. Vyplývá to z výsledků druhého kola voleb do horní komory parlamentu. Podle ČSÚ získala ČSSD dvanáct nových senátorů, díky čemuž bude schopna bez pomoci dalších hlasů blokovat vládní návrhy. ODS ve volbách obhájila jen osm z 18 křesel, TOP 09 pouze dvě ze šesti a VV nezískaly žádné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc mohli v Lidovém domě slavit.

Článek

ČSSD má dohromady 41 senátorů, tedy těsnou většinu v 81členném Senátu, kterou navíc mohou podporovat ještě další senátoři z nevládních stran. Například dva své zástupce v Senátu budou mít komunisté.

ODS zůstalo 25 křesel, TOP 09 pouze pět. Třetí vládní strana, Věci veřejné, v Senátu vůbec zastoupena nebude - neuspěl žádný z jejich kandidátů.  V horní komoře zasednou nově i dva zástupci KDU-ČSL, dva z uskupení Severočeši.cz a nestranička Miluše Horská, kterou zvolili lidé na Pardubicku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sobotka odmítl politiku nulové tolerance

„Senát se změnil, a jelikož bylo zvoleno 12 nových senátorů, tak máme sociálněji orientovaný Senát,“ prohlásil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle něj bude soc. dem. nakládat s většinou v Senátu odpovědně a odmítl „politiku nulové tolerance“. Sobotka pak zdůraznil, že klíčovým poselstvím posledních voleb supervolebního roku je to, že vláda přišla o většinu v horní komoře.

Foto: René Volfík, ČTK

Představitelé ČSSD s úřadujícím předsedou Bohuslavem Sobotkou v čele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc mohli včera v Lidovém domě slavit.

„Vláda ještě konat nezačala, přesto velkou část veřejnosti už vystrašila a postavila proti sobě. Velká část nesouhlasí s jejich plány, řada z nich je kontroverzní a vláda by svou politiku měla změnit,“ dodal Sobotka.

S Paroubkem ještě úspěch neprobral

Na otázku, zda již přijal gratulace od svého předchůdce Jiřího Paroubka, odvětil, že v Lidovém domě není všude signál a že až dosud sledoval ve sklepení výsledky. „Několik SMS mi přistálo, ale teď k tomu nemám informaci. S Jiřím Paroubkem o tom budeme jistě mluvit,“ řekl Sobotka.

Expředseda Paroubek později k vítězství voleb vydal tiskové prohlášení. Voliči podle něj "ocenili aroganci" vlády, která nepředložila žádné reformní vize.

Foto: René Volfík, ČTK

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach zamíří ze sněmovny do Senátu.

Nečas: Senátor Sobotka by mohl být prezidentem

Občanští demokraté kromě výsadního postavení v horní komoře přišla i o svého druhého nejvyššího ústavního činitele. Přemysla Sobotku (ODS) na postu předsedy Senátu nahradí zřejmě současná místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Předseda ODS Petr Nečas přiznal porážku a gratuloval všem novým senátorům k zisku mandátu, zejména těm z řad ODS. K vítězným sociálním demokratům dodal: "Jsem rád, že soc. dem. potvrdili, že jsou standardní, jednou z nejsilnějších stran v zemi".

Doplnil, že on sám by si odcházejícího Přemysla Sobotku byl schopen představit jako budoucího prezidenta republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám