Hlavní obsah

Sběrné tábory pro bezdomovce jsou nesmysl, myslí si kandidáti na primátora Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šest kandidátů na pražského primátora, tři ženy a tři muži, se v úterý zúčastnilo vysílání předvolebního Speciálu Otázek Václava Moravce. Probrali několik témat, které budou při výběru pražských voličů hrát klíčovou roli. Debata proběhla bez větších narážek či invektiv, na volebně zásadním tématu, jak se vyrovnat se sociálně slabými skupinami, se zástupci stran dokonce dokázali shodnout.

Foto: archiv, Právo

Markéta Reedová

Článek

Šestice kandidátů, Marta Semelová (KSČM), Markéta Reedová (VV), Petra Kolínská (SZ-SNK ED), Bohuslav Svoboda (ODS), Zdeněk Tůma (TOP 09) a Jiří Dientsbier ml. (ČSSD), se shodla především na problematice bezdomovců. Podle nich je vládní koncepce, jež počítá s vytvořením sběrných táborů na okrajích metropole, kam by se bezdomovci měli přesunout, zcela chybná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

„Bezdomovectví není jen problém sociální, ale i medicínský, je třeba s nimi zaházet jako s nemocnými lidmi,“ uvedl Svoboda, který podobně jako ostatní hovořil o efektivitě terénních pracovníků. „Bezdomovec je člověk, má právo na respektování své osobnosti, přestože nám smrdí,“ uvedl Svoboda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát TOP 09 na primátora Prahy Zdeněk Tůma

Kolínská hovořila o tom, že v Praze chybí sociální zázemí, sprchy, kde by se lidé bez střechy nad hlavou mohli umýt. „Proto také smrdí,“ navázala na Svobodova slova.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražská zastupitelka za Stranu zelených Petra Kolínská

Podle Tůmy je třeba zmapovat počet sociálně slabých osob a teprve pak se zařídit. Jak uvedl, není pravda, že by žádné azylové domy v Praze neexistovaly.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kandidát na pražského primátora za ČSSD Jiří Dientsbier mladší

Jak uvedl Dientsbier, ČSSD prosazuje zejména prevenci, podle něj je současná vládní politika asociální. Podle něj je důležité vytvořit sociální bydlení, díky grantové podpoře neziskových organizací.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Marta Semelová

Reedová vyzdvihla především prevenci a práci sociálních a terénních pracovníků. Zdůraznila rovněž úkoly strážníků, kteří by měli více dohlížet na dodržování veřejných vyhlášek a pravidel.

Blob se všem líbí, jeho osud je ale neznámý

Mezi další body debaty patřil plán výstavby Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Kandidáti na pražského primátora se shodli, že se jim blob líbí, každý však měl na jeho realizaci jiný názor.

Podle Svobody by se Praha měla jednoznačně otevřít moderní architektuře, ale je to vládní problém. Pokud kývne kabinet, pak se může jednat o finančních prostředcích. S tím, že knihovna je problém vlády, souhlasila i Kolínská.

Jak řekla zástupkyně komunistů Semelová, je nyní spíše na místě jednání o důležitějších věcech, a zmínila se o výstavbě bytů a nedostatečných kapacitách školek.

Tůma se o blobu odmítl bavit a možnou debatu odsunul až na dobu po volbách. Reedová prohlásila, že zatím nejsou na výstavbu knihovny peníze, ale pokud bude souhlasit ministerstvo kultury, i město by se mohlo na projektu podílet.

V závěrečné řeči si kandidáti na primátora přáli, aby voliči na volebních lístcích zaškrtávali hlavně samotnou stranu, a nikoli samotné kandidáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám