Hlavní obsah

VV odmítly plán ČSSD zřídit komisi k armádním zakázkám

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další kolo jednání mezi zástupci ČSSD a Věcí veřejných se uskutečnilo ve středu ráno ve Sněmovně. Zatímco v úterý došlo k dohodě o odhalení anonymních akcionářů u firem ucházejících se o veřejné zakázky, nyní VV největší opoziční straně řekly ne. Oznámily, že nepodpoří čtvrteční mimořádnou schůzi Sněmovny k armádním zakázkám ani vznik příslušné vyšetřovací komise.

Foto: ČTK

Kristýna Kočí

Článek

„VV nepodpoří pořad mimořádné schůze, protože považují vznik mimořádné, speciální vyšetřovací komise za nepotřebný. My jsme přesvědčeni o tom, že takovéto speciální vyšetřovací komise, parlamentní komise, by měly vznikat v případech, že je tady riziko, že nebude fungovat klasický mechanismus normálního, klasického vyšetřování. A to není tento případ,“ řekla ve středu na dotaz Práva šéfka poslanců VV Kristýna Kočí.

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se středeční schůzky zúčastnil,  jsou VV ve vleku koaličních partnerů. „V tomto tématu jsme se neshodli. Obávám se, že VV jsou v tomto směru ve vleku koaličních partnerů ODS a TOP 09. Je evidentní, že ODS a TOP 09 nemají zájem na tom, aby se vyšetřovací komise zřídila, protože příliš jejich exponentů bylo aktivních právě na ministerstvu obrany,“ sdělil Sobotka po jednání s VV Právu.

Kočí odmítla, že VV postupují ve vleku občanských demokratů a TOP 09. Postoj své strany odůvodnila tím, že poslanecké komise nikdy nic nevyšetřily. „Rozhodně nejsme ve vleku. My samozřejmě jsme toto diskutovali i na koaličním jednání. Radek John to řekl několikrát, mimořádné vyšetřovací komise nikdy nic neprošetřily. Viděli jsme seznam vyšetřovacích komisí, mnohdy se ani nesešly k těm konkrétním tématům,“ prohlásila šéfka poslanců VV.

„Už jenom samotný fakt, že jsme se stejně s panem Sobotkou setkali a bavíme se o nějaké spolupráci do budoucna a nastavení mechanismů jednání s opozicí, si myslím, že je ukázkou, že v žádném vleku nejsme a naopak, že chceme i s opozicí mluvit,“ doplnila Kočí.

Poukázala přitom na úterní jednání zástupců ČSSD a VV, kdy došlo ke shodě u novely zákona o zadávání veřejných zakázek. Bude do ní zapracováno ustanovení, že anonymní společnosti budou muset zveřejnit akcionáře s podílem vyšším než deset procent, pokud se budou chtít zúčastnit výběrových řízení. ČSSD na oplátku nebude novelu blokovat.

„Ukázali jsme i občanům této země, že koalice je schopna hovořit s opozicí a že jsme schopni hledat nějaká řešení,“ komentovala výsledek jednání o novele zákona Kočí. Dodala, že středečního jednání se Sobotkou na téma mimořádné schůze k armádním zakázkám se za VV zúčastnil poslanec Viktor Paggio, který byl tímto úkolem pověřen. Bez podpory poslanců VV nemá mimořádná schůze iniciovaná ČSSD šanci, opozice nemá dost hlasů pro prosazení programu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám