Hlavní obsah

Za každou roztržku šampaňské? To bychom se upili, zní v koalici

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mediální přestřelky, zejména mezi ODS a TOP 09, které v posledních týdnech plnily stránky novin, by se měly kompenzovat bednou šampaňského. Takový nápad podle ministra vnitra a předsedy Věcí veřejných (VV) Radka Johna zazněl na jednání špiček trojkoalice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf VV Radek John, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Padl návrh, že by se za roztržky mělo platit bednou šampaňského, ale někteří namítli, že se tím pádem všichni upijí k smrti, takže nápad neprošel,“ řekl Právu John. Podle něj jsou mediální přestřelky zbytečné. „Štve to lidi, odvádí nás to od práce. VV se toho nezúčastňují a o řadě věcí se budeme dohadovat jen na jednání vedení koalic,“ doplnil.

Další roztržka kvůli financování vědy a škol

Další roztržka mezi trojkoalicí je na obzoru v brzké době. Tentokrát půjde o financování vědy a vysokých škol.

Do vlády jde totiž ve středu materiál prosazovaný TOP 09, který rozpočet Akademie věd ČR v následujících třech letech posiluje o 1,8 miliardy korun. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) ale na úkor výzkumu na VŠ. Rektoři se proto bouří.

Dobeš Právu řekl: „Věda a vysoké školy se stávají rukojmím konfliktu mezi ODS a TOP 09. Je to nečitelná situace, která má velmi daleko k odbornému pohledu. Vždy se předloží tabulka, která se stáhne a připraví se jiná, protichůdná. Vnímám to jako pokračování konfliktu v koalici.“

Dobeš zdůraznil, že nejvíce vším budou trpět vysoké školy. „Znamená to méně peněz pro terciární školství,“ řekl s tím, že je třeba najít střední cestu mezi dvěma extrémy.

Podle ministra soupeření stran nemůže ohrozit koalici jednorázově, ale přiznal, že situace je „znechucující“ pro jeho práci. „Nehrozí tady výbuch sopky, kvůli němuž se koalice rozejde. Ale jde spíše o dlouhodobé znechucování pro řešení odborných, praktických záležitostí. A to se mně na tom asi nejvíc nelíbí,“ dodal ministr.

Na dotaz, proč si nechá mluvit do financování vědy a výzkumu, Dobeš prohlásil, že jde o zcela novou situaci, kdy prý konflikt ODS a TOP 09 podemílá odbornou diskusi. „Je třeba najít cestu, která vytvoří rovnováhu mezi financováním základního a aplikovaného výzkumu,“ míní ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám