Hlavní obsah

Lidovci Svobodu nevyloučí, rozhodnutí o odchodu nechají na něm

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KDU-ČSL nejspíš nebude vylučovat svého expředsedu Cyrila Svobodu ze strany, pokud se pro odchod sám nerozhodne. Vyplývá to z vyjádření politiků, kteří bývalého lídra vyzvali k odstoupení o víkendu, kdy vyšlo najevo, že navzdory veřejným slibům neukončil svůj civilní spor o majetek s charitou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda

Článek

Svoboda po těchto apelech slíbil, že dodá své vyjádření. Dodnes se tak ale nestalo. „Odpověď jsem zatím nedostala, ale očekávám, že přijde. Já jsem ho vyzvala jako předsedkyně strany (k vystoupení ze strany – pozn. red.), ale primárně by měl umět tyto věci vysvětlit a eventuálně pozastavit své členství u své místní organizace,“ uvedla v úterý předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Osobně si myslí, že vyloučení je krajní řešení. Svobodu žádá o jeho vyjádřen k celé věci do 17. srpna.

Přitom ještě v sobotu tvrdila, že Svoboda si musí vybrat. „Buď soud s charitativní organizací jako soukromá osoba, nebo členství ve straně. Dohromady to nejde,“ napsala ve svém prohlášení, které následovalo po sobotním článku Práva. [celá zpráva]

V něm se psalo, že Svoboda v prohrané při o dědictví po důchodkyni Marii Kaprálkové, kde mu jde o činžovní dům v pražských Dejvicích, podal ústavní stížnost.

Od striktních vyjádřeních včera ustoupil i Svobodův víkendový vyzyvatel Jan Wolf z pražské organizace KDU-ČSL. Ani on by Svobodu ze strany nevylučoval. „Stoprocentně ne,“ odpověděl Wolf na dotaz, zda by strana sama podnikla kroky k vyloučení Svobody v případě, že na výzvy nezareaguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám