V úterý hygienici oznámili, že úplavici má 54 strávníků a 90 jich mělo příznaky tohoto vysoce infekčního onemocnění.

„Z tohoto počtu se celkem tři osoby nakazily kontaktem od infikovaných blízkých osob  – tedy nekonzumovaly přímo bramborový salát, jehož bylo vydáno asi 170 porcí a který byl s největší pravděpodobností tzv. cestou přenosu, ale byly v blízkém kontaktu s infikovanými,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský.

Hygienici nyní zkoumají zdroj nákazy. „Konečné výsledky opakovaných vyšetření sedmi  zaměstnanců stravovacího zařízení budeme mít k dispozici nejdříve koncem týdne, možná i později, čekáme i na výsledky stěrů z prostředí stravovacího zařízení.

Podle dosavadních laboratorních zjištění jsou výsledky kontrolních kultivačních vyšetření zaměstnanců negativní. Zdroj onemocnění se tedy zatím nepodařilo prokázat,“ dodal Velikovský.