Hlavní obsah

Počet lidí s úplavicí stoupá v Českých Budějovicích již jen mírně

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

U zhruba 110 lidí, kteří snědli předminulý pátek v jedné z českobudějovických jídelen bramborový salát, se objevily příznaky úplavice. Laboratoř zatím potvrdila nákazu 60 lidí. Oproti úterý se tak počet případů zvýšil jen mírně.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie shigella sonnei způsobující bacilární úplavici

Článek

V úterý hygienici oznámili, že úplavici má 54 strávníků a 90 jich mělo příznaky tohoto vysoce infekčního onemocnění.

„Z tohoto počtu se celkem tři osoby nakazily kontaktem od infikovaných blízkých osob  – tedy nekonzumovaly přímo bramborový salát, jehož bylo vydáno asi 170 porcí a který byl s největší pravděpodobností tzv. cestou přenosu, ale byly v blízkém kontaktu s infikovanými,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský.

Hygienici nyní zkoumají zdroj nákazy. „Konečné výsledky opakovaných vyšetření sedmi  zaměstnanců stravovacího zařízení budeme mít k dispozici nejdříve koncem týdne, možná i později, čekáme i na výsledky stěrů z prostředí stravovacího zařízení.

Podle dosavadních laboratorních zjištění jsou výsledky kontrolních kultivačních vyšetření zaměstnanců negativní. Zdroj onemocnění se tedy zatím nepodařilo prokázat,“ dodal Velikovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Úplavice se dál šíří Českými Budějovicemi

Českými Budějovicemi se i nadále šíří úplavice. Vyšetření potvrdila tuto nemoc již u 54 osob, klinické příznaky uvádí přibližně 90 lidí, kteří jedli 23....

Výběr článků

Načítám