Hlavní obsah

Sobotka vyzval VV: odejděte z vlády a přidejte se k ČSSD

Právo, Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu na tiskové konferenci vyzval představitele Věcí veřejných, aby v případě, že nesouhlasí s rozpočtovou politikou trojkoaličního kabinetu premiéra Petra Nečase, opustili vládu a v opozici spolupracovali s ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Rád bych vyzval politickou stanu Věci veřejné, pokud nesouhlasí s rozpočtovou politikou Nečasovy vlády, aby opustila vládní koalici,“ prohlásil Sobotka ve středu na tiskové konferenci v Lidovém domě s tím, že soc. dem. ráda uvítá VV v opozičních řadách.

Podle úřadujícího šéfa ČSSD je důležité si uvědomit, že vláda ještě nedostala důvěru Sněmovny. Kritizoval v této souvislosti koaliční smlouvu, která je podle něj vysloveně postavena na politice škrtů.

"Věci veřejné mají jednoduché řešení, odejít z vlády, přidat se k nám v opozici," míní Sobotka.

Lídr soc. dem. tak reagoval na fakt, že VV odmítají úsporný plán ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten chce, aby ministerstva pro letošek zmrazila deset miliard korun. VV tvrdí, že rezorty, které vedou, mají šetřit nejvíce. Strana proto přišla s vlastním plánem. [celá zpráva]

Sobotka se v souvislosti se škrty pustil právě do Kalouska, kterého označil za pyromana. Rozpočtový problém prý způsobil v minulém volebním období. "V tuto chvíli řeší problém, který sám způsobil,“ míní Sobotka. ČSSD podle něj prosazuje i zvyšování příjmů rozpočtu například zvýšením daně pro bohaté, pro podniky nebo omezením daňových úniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám