Hlavní obsah

VV mohou Kalouskovy úspory zablokovat, koaliční smlouva to umožňuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neshody koalice ODS, TOP 09 a VV ohledně úsporných opatření na ministerstvech, které předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), mohou v praxi ukázat fungování koaliční smlouvy, kterou strany uzavřely.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

Kalousek předložil na středečním jednání kabinetu materiál, podle něhož mají jednotlivé resorty vázat 2,5 procenta svého rozpočtu jako potenciální úspory. Celková částka by měla mírně převýšit 10 miliard korun.

Ministrům za VV se nelíbí, že na jejich resorty připadá větší část z celkové sumy. Předseda VV a ministr vnitra Radek John v úterý avizoval, že tento stav je pro jeho stranu nepřijatelný. Vadí mu zejména to, že v rámci svého resortu a resortu školství se potenciální úspory počítají z celkového rozpočtu ministerstev. VV chtějí, aby byly vyčleněny všechny mandatorní výdaje, neboť jinak by muselo dojít ke změně platových podmínek policistů či hasičů.

Smlouva konkretizuje i řešení neshod

John oznámil, že předloží vlastní plán škrtů a varoval, že VV Kalouskův návrh nepodpoří. Tím pádem by neměl šanci v kabinetu projít. Koaliční smlouva praví, že "za koaličně dohodnutý se má takový vládní návrh a takové usnesení vlády, které podpoří alespoň polovina přítomných ministrů z každé koaliční strany." Tato podmínka by v případě "bojkotu" VV nebyla splněna.

Pro tento případ je ve smlouvě uvedeno, že "nebude-li dosaženo koaliční dohody ve vládě, nastoupí mechanismy dohodovacího a smírčího řízení na úrovni K3 nebo K9 nebo Koaliční rady."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání K9 v rámci maratonu ladění vládní koalice ODS, TOP 09 a VV.

Dohadovací řízení probíhá podle smlouvy na platformě K9 (vedení stran), zatímco smírčí řízení řeší Koaliční rada (předsedové stran, místopředsedové stran a předsedové parlamentních klubů stran).  "V případě, že koaliční rada nedojde ke konsensu, proběhne druhý stupeň smírčího jednání na K9," praví smlouva.

Jednání K9 je naplánováno na středeční podvečer po jednání vlády

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám