Hlavní obsah

Ředitelé škol radili ministrovi, ať raději nové maturity spustí

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se včera radil o jednotných státních maturitách s představiteli středních škol. Ředitelé jsou spíše pro, i když učitelé skoro dvou stovek škol protestují. Kabinet by měl o osudu testů, které se mají rozjet na jaře 2011, rozhodnout v polovině srpna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Dobeš absolvoval včera dvě schůzky ke státním maturitám. „Zásadní věc byla slova ředitelů - nechme už neustálého omílání pro a proti ke státní maturitě, to se děje léta. Argumenty jsou pořád stejné, z odborného hlediska už se nejde dostat někam jinam. Místo toho stálého pozorování a omílání, prosím rozhodněte,“ shrnul názory Dobeš.

Podle ministra zazněla i stanoviska, že i přes náročné podmínky, které provázely přípravy státních maturit, by nebylo dobré projekt odvolat. „Když už to vše absolvovali, tak teď, kdyby se dozvěděli, že se to nebude konat, je to pro ně strašně demotivující a strašná deziluze,“ popsal diskusi ministr. Tento názor většinově sdílí Asociace ředitelů gymnázií, sdělil včera její šéf Jiří Kuhn.

Dobeš plánuje 11. srpna navrhnout vládě, co dál se státními maturitami. Kabinet by měl zaujmout stanovisko ten den, nejpozději další týden. Ministr vyčkává také na ekonomickou analýzu nového typu zkoušek. V říjnu má být generálka za 140 miliónů.

Naopak jednotné přijímací zkoušky na střední školy se s největší pravděpodobností konat nebudou. Dobeš s tímto návrhem předchozího vedení resortu školství nepočítá. Nadále tak zůstane systém tří přihlášek na střední školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám