Hlavní obsah

Ministerstvo tlačí na Havránkovou: Podepište brzy, nová vláda bude vyvlastňovat

Právo, Novinky, jim, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 14 dnů statkářka Ludmila Havránková stoná a smlouvy o pozemcích pro dostavbu dálnice D11 brzdí jen to, že je nemůže podepsat. Podle jejího právního zástupce nelze odhadnout, jak dlouho ještě bude ve stavu neschopnosti podpisu, a podrobnosti nesdělil ani vládě. Ta je údajně připravena kdykoli s formuláři za ní přijet, otálet by však prý příliš neměla. Nová vláda totiž asi nebude tak vstřícná, sdělil Novinkám Jakub Ptačinský z ministerstva dopravy.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Nedostavěná dálnice D11 zatím končí v polích.

Článek

Šestnáct let smlouvá stát s Havránkovou o třech hektarech, jimiž chce natáhnout dálnici a dokončit ji. Jednání se táhla přes období deseti různých vlád. Před čtrnácti dny mělo dojít ke kýženému podpisu, ale právě ve stanovené datum statkářka onemocněla a nikdo neví, o jak vážnou chorobu se jedná a jak dlouho může trvat zotavení. Jednání tak zřejmě dotáhne do konce až další vláda Petra Nečase (ODS).

Právní zástupce Ludmily Havránkové Pavel Černohous ve středu uvedl, že jeho klientka je stále nemocná. Její chorobu specifikovat nechtěl a odmítl také odhadnout, jak dlouho potrvá. „Takže není dosud navržen ani náhradní termín podpisu smluv,“ řekl Právu.

Úředníci jsou připraveni za Havránkovou přijet

„Kdykoli bude paní Havránková chtít, jsme ochotni naskákat do auta a kamkoli za ní přijet,“ řekl k tomu Novinkám Ptačinský z tiskové agendy ministerstva dopravy. O jejím zdravotním stavu také nic neví, protože mu prý Černohous odmítl sdělit podrobnosti s tím, že k tomu není oprávněn.

Ptačinský odmítl spekulovat, jestli je Havránkvá skutečně nemocná, doplnil jen, že si odkládáním podpisu ztěžuje situaci. Mandát vlády Jana Fischera totiž skončí ve chvíli, kdy nastoupí Nečasova vláda, která už má jasné obrysy.

Následující vláda už podle Ptačinského ale zřejmě nebude ochotná dále vyjednávat. „Ta vstřícnost je omezena mandátem této vlády, ta další vláda asi přistoupí k tomu, kam to paní Havránková nyní směřuje, a to je vyvlastnění, na kterém se již tato vláda usnesla,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám