Hlavní obsah

Pokračovateli dinosaura Langera vnitro nenecháme, brojí VV proti Zajíčkovi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o křeslo ministra vnitra se rozhořel naplno. Věci veřejné včera vystoupily s tím, že post požadují pro svého předsedu Radka Johna proto, že případný kandidát ODS na ministra vnitra Zdeněk Zajíček nemá dostatek důvěryhodnosti na to, aby prosadil protikorupční balíček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání K9 v rámci maratonu ladění vládní koalice ODS, TOP 09 a VV.

Článek

Podle místopředsedkyně VV Karolíny Peake je Zajíček sice odborníkem, ale handicapuje ho, že jako náměstek na vnitru je příliš úzce spojen s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem. Ten je podle VV zosobněním politického dinosaura.

„Nedomnívám se, že bychom námi propracovaný korupční balíček měli předat pokračovatelům Ivana Langera a doufat, že se ho podaří implementovat,“ řekla Právu Peake.

Dodala, že ministerstvo musí být garantem důvěryhodnosti, aby se policisté nebáli vyšetřovat i kauzy politické korupce. Proto budou požadovat, aby byly síly na ministerstvu vyrovnané. Překvapivě prý nabídnou místo náměstka i opoziční ČSSD.

Zajíčka útok VV zarazil, podle něj se může narozdíl od VV vykázat hotovou prací, kterou udělal na ministerstvu.

Zajíček útok VV odmítá

Na adresu těch, kteří říkají, že je pouhým pokračovatelem Langera, řekl: „Za Zajíčkem stojí Zajíček. Zajíček je svébytná osoba, která umí komunikovat napříč politickým spektrem a nikdo by ho neměl posuzovat pouze podle toho, koho zná, s kým se setkal či spolupracoval, ale podle toho, co zná a umí,“ uvedl Zajíček.

Langer odmítá, aby ho Věci veřejné při vyjednáváních používaly jako beranidlo proti ODS. „Nevím, oč je pověst Ivana Langera horší než pověst Radka Johna. Na rozdíl od Radka Johna jsem si nenechal proplácet přednášky v cenových relacích jako Bill Clinton nebo Tony Blair, na rozdíl od něj jsem nevysával veřejné zdravotní pojištění,“ řekl Právu Langer.

Narážel tak na to, že John si měl říci za cyklus přednášek čtyři milióny korun a také byl ve vedení firmy Ora Print, která vydávala pro VZP luxusní a předražený časopis.

Věci veřejné také prolomily mlčení rodící se trojkoalice o personálních diskusích. „Minulý týden proběhla na K9 zcela jednoznačná personální diskuse. Věci veřejné se však držely stranou a do těchto záležitostí nevstupovaly,“ řekla Kristýna Kočí z vyjednávacího týmu VV.

Podle Peake tam své požadavky přednesli zástupci TOP 09. „TOP 09 jednoznačně deklarovala vůli mít ministerstvo financí pro pana Kalouska a také že chtějí mít svého předsedu ve vládě na postu ministra zahraničí. My se nyní domníváme, že je načase, abychom pojmenovali, kde my chceme mít svého předsedu,“ uvedla Peake.

V neděli vyjednavačka Kristýna Kočí veřejně řekla, že bez Johna jako ministra vnitra nepůjdou véčkaři do vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

John: Zakázal jsem mluvit o jménech

Předseda Věcí veřejných Radek John se brání, že požadavek na to, aby se stal ministrem vnitra nevzešel od něj nebo z rozhodnutí vedení Věcí veřejných, ale...

Výběr článků

Načítám