Hlavní obsah

VV: Buď bude Radek John ministrem vnitra, nebo nejdeme do vlády

• Aktualizováno

Věci veřejné při vyjednávání programu možné koaliční vlády přistoupily na kompromis v některých bodech svého programu v zájmu dohody. Nyní však vznesly ultimativní požadavek na obsazení ministerstva vnitra, které chtějí pro předsedu Radka Johna. V opačném případě nepůjdou VV podle poslankyně Kristýny Kočí do vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Kočí v diskusním pořadu České televize v neděli potvrdila, že nejužší vedení VV si takovou podmínku stanovilo proto, aby John z pozice ministra vnitra dohlédl na protikorupční opatření, která jsou jedním z hlavních bodů programu VV.

Také další vyjednavač VV Vít Bárta MF Dnes řekl, že účast jeho strany ve vládě má zatím dvacetiprocentní pravděpodobnost.

Nečasovi se nelíbí silácké vzkazy

"Vzkazovat své postoje a požadavky partnerům prostřednictvím médií považujeme za neprofesionální," sdělil ČTK Nečas. ODS tímto způsobem podle něho postupovat nebude.

"Mediální silácké výkřiky nejsou důležité," dodal předseda ODS, kterého Klaus jmenuje předsedou vlády v pondělí.

"TOP 09 má připraveny odborné týmy pro jakékoli ministerstvo, které jsme připraveni převzít na základě dohody, ale své priority sděluje partnerům u jednacího stolu, neříkáme je do médií," řekl ČTK Kalousek, podle kterého jde o záležitost politického stylu.

"V každém případě to nemůže prospět," odpověděl Kalousek na otázku, zda prohlášení VV může podle něho nějak ohrozit vyjednávání o vládě.

Personální vyjednávání bude nejtěžší

Jednání o personálním obsazení vedoucích pozic na ministerstvech bude podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) nejtěžší částí rozhovorů mezi vyjednavači rodící se vládní koalice.

"Ale myslím si, že může pomoci..., že už spolu strany strávily tři až čtyři týdny vyjednáváním a vědí, jak velký úkol na sebe vzaly," dodala Němcová v pořadu České televize. Pro koalici "rozpočtové odpovědnosti" ODS, TOP 09 a VV nebude nacházející období vládnutí České republice ničím jednoduchým, proto by neměla plýtvat silami na spory o ministerských postech, dodala Němcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám