Hlavní obsah

Kalousek: Hysterie v ODS jednání jen komplikuje

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázka, zda bude, či nebude ministrem financí Miroslav Kalousek, pomalu začíná přebíjet zájem o konkrétní návrhy na řešení ekonomických problémů a stává se hlavním koaličním problémem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Proč tomu tak je? „Musíte se ptát těch, kteří o tom v zákulisí jednají. Já neumřu, když ministr financí nebudu, každý jsme totiž nahraditelný,“ řekl Právu Kalousek, „i když jsem samozřejmě připraven tuhle odpovědnost nést“.

Místopředseda TOP 09 celou záležitost chápe jako plod předsjezdové a posjezdové hysterie uvnitř ODS, která ale svým způsobem komplikuje koaliční vyjednávání.

Jádrem sporu, pokud by už ostatní koaliční partneři Kalouskovu nominaci tolerovali, jsou podle nich příliš široké kompetence spojené s funkcí ministra financí. Kalousek osobně žádnou vypjatou debatu o kompetencích při jednání tzv. K9, tedy špiček jednotlivých stran, ale nezažil. „Vypjatou debatu mají lobbisté v ODS,“ dodává.

Spory se podle informací Práva točí například kolem toho, že by budoucí ministr financí měl ztratit možnost spravovat státní podíly ve firmách či mluvit do struktury rozpočtů jiných resortů.

„TOP 09 je připravena jednat o koaličních,programových prioritách, nikoli o kmotrovských prioritách,“ řekl Právu Kalousek.

Podle informací z okruhu lidí z vedení ODS hlavní problém, proč se tato strana staví k obsazení ministra financí mírně řečeno rezervovaně, je jednoduchý. Kdo obsadí tento vládní post, tedy která politická strana, se automaticky stane hegemonem reforem. Ponese sice jejich náklady, ale i možné zisky. Tedy v případě úspěchu konsolidace veřejných financí a schválení rozumných rozpočtů i politickou popularitu, a tomu odpovídající hlasy ve volbách.

„Je to tak trochu nesmysl, reformy jsou záležitostí celé vlády, žádný osamocený ministr, pokud nemá podporu ostatních, sám nic nezmůže,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám