Hlavní obsah

U lékaře by se mělo platit 50 korun, navrhují vyjednavači

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, kteří vyjednávají o budoucí podobě zdravotnictví, doporučují navýšení poplatků za lékařské vyšetření u praktického lékaře a ambulantního specialisty ze současných 30 na 50 korun. Podle TOP 09 by se měla zvýšit i platba za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun a o deset korun, na stokorunu, by se měl zvednout i poplatek za návštěvu pohotovosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zároveň experti navrhují změnit poplatek v lékárnách. Dnes platíme 30 korun za položku na receptu (maximálně na jeden recept mohou být předepsány dva druhy léků, to znamená poplatek 60 Kč) a experti navrhují 30 korun za celý recept bez ohledu na to, kolik je druhů léků na něm napsáno.

„Bylo by to ale v kombinaci s tím, že léky, které jsou levné -  zhruba do 50 korun,  by si pacienti platili sami v plné výši,“ řekl Právu vyjednavač za ODS exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

TOP 09, kterou v expertní komisi zastupuje lékař Vladimír Pavelka, se domnívá, že poplatky by mohly být ještě vyšší. „Za hospitalizaci v nemocnici se dnes platí 60 korun a mohla by to být stokoruna, za lékařskou službu první pomoci se dnes platí 90 korun a mohla by to být rovněž stokoruna,“ řekl Právu Vladimír Pavelka.

Julínek ale dodal, že tento návrh je pouze návrhem TOP 09. „Osobně si myslím, že poplatky vůbec není třeba zvyšovat a že mohou zůstat ve stejné výši jako je pacienti platí dosud,“ řekl Julínek.

Dodal, že vyšší poplatky u lékaře tedy z 30 na 50 korun a změnu poplatků z položky na celý recept musí rozhodnout lídři stran ve skupině K9.

Již před volbami TOP 09 uvedla, že spoluúčast pacientů na léčbě by se postupně měla dostat na evropskou úroveň to je na 25 procent. Dnes je zhruba 16 procent a většinou se týká doplatků za léky. Za posledních osm let spoluúčast pacientů v ČR stoupla z 10 na 16 procent, což v korunách je z 19,5 na 43,5 miliard, tedy o 123 procenta.

Lídři stran budoucí vládnoucí koalice také budou muset rozhodnout o připojištění, ze kterého by pacient mohl hradit léčebné výkony mimo stanovený standard. O stanovení standardu péče se ale už mluví 15 let a dosud stanoveny nebyly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám